1 september

Dit jaar was de zomervakantie toch net een beetje anders want per 1 september stond er een wissel van schoolpoort op het programma. Van de vertrouwde lagere school naar het nog onbekende humaniora.
Ondanks het feit dat ze in dezelfde schoolgemeenschap blijft, ze het nieuwe gebouw al deels kent (de refter, de sporthal, de tuin) en dat ze bijna al haar vriendinnen terug zal zien, bleef het voor Maya toch lang een harde noot om kraken. Gelukkig draaide in de loop van augustus haar negatieve stress (‘mijn kindertijd is voorgoed voorbij’) naar positieve spanning en nieuwsgierigheid.

De thuislevering van de stapel leer- en werkboeken, zo’n 11,5 kg papier, hadden een echt cadeautjeseffect. Blij begon ze met uitpakken, het doorbladeren en sorteren, het zoeken van bijpassende mappen en mapjes om de vele werkbladen in op te bergen, het overlopen van de lijst met overig aan te schaffen materiaal en te volgen aanbevelingen.
Omdat we nog heel wat mappen in onze kast liggen hadden, ging ik niet meteen een volledig nieuwe uitzet halen, maar keken we eerst hoe ver we daarmee kwamen (en dat was – zo bleek – vrij toereikend). Uiteraard moesten er ook nog wat andere spullen worden aangeschaft (vooral materiaal voor het vak plastische opvoeding) en mocht ze ook een rol leuk kaftpapier kopen. 
Meer dan één rol was niet echt nodig want met het grote aantal werkboeken (allemaal invulbladen, al geperforeerd en klaar om in mappen gestoken te worden) bleven er amper nog boeken over om gekaft te worden. Met veel plezier begon ik er dan ook aan. Ik doe dat dus echt wel graag: boeken kaften met een laagje papier en ze meteen al een extra beschermlaagje met kleeffolie geven ook (zeker wanneer het papier in kwestie nogal dun is en je dus sowieso al weet dat dit geen jaar heen en weer in een boekentas overleeft). Ondertussen zocht zij passende etiketten, schreven we overal al haar naam en het vak op (klas- en volgnummer kon dan na 1 september nog snel worden aangevuld) en pimpte zij haar tekenmap, kwestie van ze snel te herkennen 🙂 Wel nog geen idee hoe we die A3-kaft met de fiets naar school gaan krijgen.

Wat deden we verder nog in de aanloop naar 1 september:

*) haar kleerkast screenen, meer bepaald haar uniformkledij, maar ook daar gelukkig nog voldoende passende outfits beschikbaar om het schooljaar vlot te kunnen starten. Toch gemakkelijk zo’n uniform, nooit discussies of twijfel over wat ze gaat dragen 🙂

*) een nieuwe drinkfles kopen, eentje met een houdertje om infused waters te kunnen maken. Benieuwd hoe vaak er water met een smaakje mee zal gaan naar school maar het kan en de munt op het terras groeit goed dus op dat front alvast geen tekorten 😉

*) nog wat nieuwe receptjes uitgeprobeerd en opgezocht zodat de lunchbox net iets meer afwisseling kan krijgen en het niet gewoon elke dag 3 belegde boterhammen zijn. Voor de eerste schooldag (met picknick in klas om elkaar beter te leren kennen) alvast een restje couscoussalade, een paar boterhammen, huisgemaakte havermoutkoekjes, druifjes …

Intussen is die eerste schooldag achter de rug en die was geslaagd maar toch best zwaar zo bleek op het einde van de avond (een kleine emotionele ontlading vlak voor het slapen gaan). Na een goede nachtrust ging het echter al een stuk beter. Vlijtig las ze alle briefwisseling door die meegekomen was, werd de keukenkalender al aangevuld met evenementen en verlofdagen, werden er nog enkele bijkomende aankopen gedaan en legde ze alle lesmateriaal al klaar in mee te nemen stapeltjes voor de komende dagen. Maandag belooft een dag met zwaar geladen fietstassen te worden want naast 6 leervakken ook nog eens lichamelijke opvoeding (en dus turn- of zwemzak meenemen) en na school naar de ropeskipping (en dus nog wat extra sportgerief mee).

De dagelijkse routine zal er snel weer (moeten) zijn, zowel voor haar als voor mij 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *