Boekenlijstje

Op Facebook worden momenteel volop nominaties uitgedeeld om een lijstje op te maken van tien boeken die je bijgebleven zijn. Ik dacht: laat ik er dan maar meteen gewoon een stukje over schrijven zodat ik mijn lijstje ook wat kan toelichten.
Ik ben voor een mix gegaan van boeken voor volwassenen en voor kinderen, kwestie van er iets meer variatie in te steken. Het volgorde van de lijst is compleet willekeurig, tien boeken selecteren was op zich al moeilijk genoeg.

1. Mathilde van Roald Dahl, en bij uitbreiding zowat alle kinderboeken van Roald Dahl en dan liefst nog met de tekeningen van Quentin Blake. Ik heb ze zelf als kind heel graag gelezen en ben heel erg blij dat Maya er nu ook fan van begint te worden. Vorig jaar vond ze er nog niet zoveel aan en nu leest ze de boekjes met veel plezier. Ook de luister-CD van Charlie/Sjakie en de Chocoladefabriek is nu één van haar favorieten (het typisch Hollandse accent en woordgebruik nemen we er maar bij).

2. De verborgen geschiedenis van Donna Tartt, gelezen als tiener (toen in het Nederlands) en behoorlijk van onder de indruk. Vol overtuiging begonnen aan De kleine vriend en volgehouden tot het eind maar op mijn honger blijven zitten. Momenteel ligt Het puttertje te wachten om gelezen te worden (al begonnen maar te weinig tijd om verder te lezen). En eigenlijk zou ik ook dringend haar eerste boek eens opnieuw moeten lezen, in het Engels.

3. de Milleniumtrilogie van Stieg Larsson, quasi verslonden eigenlijk. Ik nam het boek bijna overal mee, tot op het toilet. Ik liep nog net niet te lezen op straat. Ook met veel plezier naar de Zweedse mini TV-reeks gekeken en naar de film Girl with the dragon tattoo. Ondertussen sowieso ook redelijk verslingerd geraakt aan Zweedse (en Deense) misdaadreeksen op TV.

4. Die Unendliche Geschichte van Michael Ende, gelezen in het Duits omdat ik een mooie pocket gekregen had van Stephany Koujou waarbij de ene bladzijde in rode en de andere bladzijde in groene inkt gedrukt was. Ik weet niet of mijn Duits nu nog van dermate niveau is dat ik het nog vlot zou kunnen lezen. Als ik eens veel tijd heb, zou ik dat toch nog eens willen proberen.

5. Lord of the Rings van Tolkien, het enige boek dat ik zo vaak herlezen heb (ik schat een keer of zeven, sowieso elke keer opnieuw voor de film – in drie delen – uitkwam) en dat terwijl ik verder geen enkel boek ik dat genre gelezen heb en daar ook totaal geen behoefte aan of zin in heb.

6. Het Parfum van Patrick Süskind, ik liep een week later nog steeds te snuffelen. Ook al enkele keren opnieuw gelezen en het zal wellicht niet de laatste keer geweest zijn. Wat mij betreft fijne vakantielectuur en niet te zwaar of te groot om in de handbagage mee te nemen.

7. De Stad, van Pieter Gaudesaboos, en bij uitbreiding ongeveer elk boek van de man. Heerlijke tekenstijl gewoon en een super leuke workshop gedaan bij hem (samen met Maya) in de boekentoren een jaar of vier geleden schat ik. Eerst een zoektocht doorheen de toren, van de kelder, door de leeszaal, naar een torenverdieping en uiteindelijk helemaal bovenin. Een unieke ervaring die ik nooit vergeet.

8. Un été pour mourir van Louis Lowry. De naam van de auteur moest ik opzoeken en ik ben al veel van het verhaal vergeten, maar ik weet wel nog dat ik tranen met tuiten gehuild heb en dat het een van de weinige Franse boeken is uit de humanioratijd die ik me überhaupt nog herinner.

9. Harry Potter, de volledige reeks. Het eerste deel uit nieuwsgierigheid eens ontleend van de bibliotheek en er dermate plezier aan gehad dat ik de volgende delen systematisch heb gekocht alhoewel ik niet zo snel romans koop omdat je die meestal ook maar één keer leest. Maar misschien zal Maya ze ooit ook graag lezen (al zal ze dat dan wel in het Engels moeten doen als ze mijn exemplaren wil gebruiken).

10. 1q84 van Haruki Marukami, toch een beetje van een pageturner voor mij. Toch voldeed het me niet 100% al bleef het ergens wel ‘plakken’ en ga ik het wellicht altijd wel blijven onthouden dat ik het gelezen heb. Niet helemaal mijn stijl maar wel goed geschreven.

stad

Wat valt me op? Dat ik precies toch graag dikke boeken lees of boeken die uit meerdere delen bestaan. Eens ik mij vastbijt in een boek, dan lees ik vaak heel snel en zo ben je natuurlijk toch wel even zoet. Ik hou ook van mooie kinderboeken en daarbij is het verhaal belangrijk maar ook wel de vormgeving. Ik koop graag mooie kinderboeken waarbij ik evenveel plezier kan halen uit de tekeningen als uit het verhaal.

En ik heb/neem tegenwoordig veel te weinig tijd om te lezen. Misschien komt dat omdat ik momenteel meer schrijf, het zo kunnen. Lezen is nu vaak voorlezen of mee lezen in de boeken die Maya leest. Dat is ook genieten en nieuwe dingen ontdekken of oude dingen herontdekken, zoals nu Roald Dahl. Maar er komt zeker terug een tijd dat ik zelf meer zal lezen, dat weet ik zeker en dan kijk ik nog wel eens terug naar al die lijstjes om inspiratie op te doen nadat het de stapel boeken heb verwerkt die nu al op mij ligt te wachten.

3 thoughts on “Boekenlijstje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *