Gehaktbroodje

Lang geleden, toen microgolfovens nog vrij hip waren, volgde ons mama een lessenreeks ‘koken met de microgolf’ want je kon met zo een toestel best meer dan enkel iets opwarmen. Na al die jaren zijn er in de familie nog steeds een aantal van die recepten in gebruik (visbereidingen, rijstpap, …). Eentje ervan is ook in mijn receptenmap terecht gekomen nl. vleesbrood ofte fricandon (of nog een andere naam, afhankelijk van de streed waar je woont).

Aangezien mijn huisgenoten vroegen wanneer ik nog eens een vleesbroodje zou maken, besloot ik het recept dan maar meteen te delen.

Ingrediënten (goed voor pakweg 3-4 personen):

500g gehakt
1 ui, fijngesnipperd
Peper, zout (of alle andere kruiden waar je zin in hebt/ die je vindt in de keuken)
Melk, een scheutje
1 ei
Paneermeel
Paprikapoeder
Boter, een klont

(Pyrex)kom met deksel, die in de microgolf mag

Maak je gehakt op naar eigen smaak met de kruiden, een eitje, een scheutje melk en het paneermeel.
Maak er een bolletje van en bestrooi de bovenkant van de bol royaal met paprikapoeder, het gehakt moet volledig onder een laagje bedekt zitten. De foto’s zien niet super want getrokken met telefoon en het paprikapoeder ziet er absoluut anders van kleur uit.

WP_20140524_001 WP_20140524_003

Smelt een beetje boter in de Pyrex pot (of prak een beetje boter open op de bodem van de pot, werkt even goed)
‘Giet/gooi’ je bol gehakt van de mengkom in de Pyrex met de paprikakant naar beneden. Strooi vervolgens ook rijkelijk paprikapoeder over de andere helft van het bolletje gehakt. Raar maar waar, het poeder zorgt ervoor dat je gehaktbroodje een korstje krijgt, niet helemaal zoals een gebakken broodje maar toch, het is maakt echt het verschil.

Vervolgens een 20-25 minuten in de microgolf op 750watt of langer indien lager vermogen. Halfweg de bereidingstijd draai ik het gehaktbroodje eens om (zorgt ervoor dat ook de onderkant meer een korstje krijgt) maar dat is niet strikt noodzakelijk. De boter en het vet in het gehakt zorgen voor een klein beetje ‘saus’ op het einde.

Serveren met puree en appelmoes of brood en kriekjes… Het gehaktbroodje kan ook koud worden geserveerd, maar hier gaat de voorkeur uit naar de warme versie. En die warme versie werd zo snel verorberd dat ik er geen foto meer van kon maken.

3 thoughts on “Gehaktbroodje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *