Natuurworkshop

Het voordeel van mijn werk is dat ik soms wel leuke activiteiten mag/kan organiseren in het kader van projectcommunicatie. Wanneer die activiteiten of evenementen in het weekend of in de vakantie vallen, dan kunnen de huisgenoten al eens mee genieten.
Een van die projecten is Balance, waarin vijf organisaties uit verschillende Europese landen samen rond een bepaald thema eigen projecten uitwerken en hiervoor een deel subsidies van Europa krijgen. In dit project willen we bij de VLM trage wegen promoten en hierbij vooral het evenwicht (balance) bewaren tussen recreatie en biodiversiteit.
In het kader van dit project herstelden we trage wegen en maakten enkele nieuwe verbindingen. Om deze en andere trage wegen te promoten, werd er een routeplanner ontwikkeld en organiseerden we ook activiteiten waarbij we gebruik maakten van trage wegen. Zo was er vorig najaar een ruiterhappening in Kruishoutem, waarbij de een heuse herfststorm helaas spelbreker kwam spelen. Dit voorjaar organiseerden we twee workshops geocaching en twee natuurworkshops voor kinderen van 6 tot 10. Aangezien deze laatste tijdens de paasvakantie doorgingen, was dat een uitgelezen moment om Maya ook in te schrijven als deelnemer.
En zo trokken wij op woensdagmiddag richting De Pinte waar we in het park achter kasteel Scheldevelde een perfecte plek hadden voor wat een heel gezellige namiddag zou worden.
Medewerkers van Pro Natura stelden vier tentjes op waar de verschillende activiteiten zouden doorgaan. Voor we echter van start konden gaan, trokken we met de kinderen eerst langs enkele trage wegen (wat had je gedacht) op zoek naar werkmateriaal: oude bladeren, grassen, veertjes, noten, mos, … We zorgden ervoor dat we niet meer materiaal meenamen dan nodig was.
Eerste opdracht voor Maya: een dromenvanger maken. Van wilgentakken werden cirkeltjes gemaakt en die kregen vervolgens een laagje echt schapenwol van witte of bruine schaapjes. Vervolgens werden er touwtjes om en rond de ring gebonden en op de touwtjes mochten er dan nog kralen, schelpjes, nootjes, veertjes etc worden vastgemaakt. Het bleek een heel intensief en vrij secuur werkje maar mits een beetje hulp hier en daar verschenen er steeds meer mooie dromenvangertjes. Sommige waren echte kunstwerkjes!

DSC_3911 DSC_3935 DSC_3965

In de volgende workshop werd een oorwormpotje in elkaar gestoken. Een bloempotje vullen met vooral stro en aanvullen met een beetje mos en oude blaadjes. Goed aanduwen is hier de boodschap want vogels zien hierin ook ideaal nestmateriaal en het is natuurlijk de bedoeling dat alles stevig in het potje blijft zitten. Een houten stokje, waaraan een metalen draad zit die door het gaatje van de bloempot wordt gestoken, moet het geheel mee op zijn plaats houden wanneer het potje ondersteboven wordt opgehangen tussen de struiken of in een boom. De perfecte plek voor oorwormen of lieveheersbeestjes (maar dan niet onder hetzelfde dak blijkbaar, dus maak gerust meerdere exemplaren). Beide diersoorten zijn dol op luizen, de oorwormen gaan ‘s nachts op lunchpad, hun schattiger collega’s doen het overdag. Perfect materiaal dus om op te hangen in de buurt van bessenstruiken, rozen of andere planten die gevoelig zijn voor luizen.

DSC_3909

Derde opdracht van de dag was een toppertje bij de jongens: een insectenstammetje, al vind ik persoonlijk insectenhotel wel net iets leuker klinken. Elk kind mocht een stammetje kiezen en dat daarin mochten ze dan – onder begeleiding uiteraard – gaatjes boren met heuse boormachine (aangedreven door een generator dus enig lawaai verzekerd). Vervolgens werd een nog een stevige draad rond het stammetje gespannen zodat het gemakkelijk kan worden opgehangen in een boom of aan een muur. Nog een extra woordje uitleg over solitaire bijtjes die dol zijn op dit soort plekjes om hun nestje te maken (gaatje dicht wil zeggen eitjes gelegd en missie geslaagd).

DSC_3960

Als laatste mochten ze nog een bloempotje vullen met aarde, pompoenzaadje planten en bloempotje zelf vervolgens nog een vrolijk verflaagje geven.

DSC_3943

Uiteindelijk resultaat: drie uurtjes die voorbij zijn gevlogen, heerlijk buiten werken terwijl het lentezonnetje flink haar best doet (combinatie dikke trui en zonnebril was ideaal) en naar huis met een zakje vol leuke zelf gemaakte dingen en nog fluo hesjes er bovenop (om altijd goed zichtbaar te zijn langs die trage wegen uiteraard).

Meer foto’s te bekijken op de facebookpagina van de VLM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *