Restjeskoken

Ik doe dat eigenlijk wel graag, zo wat prutsen in de keuken en met restjes eten een maaltijd op tafel toveren. Vaak is dat dan een beetje in buffet- of tapasvorm, want volwaardige porties zijn het niet altijd maar dat is eigenlijk net het leuke er aan.
Restjeskoken is vaak ook snel koken want sommige restjes zijn al gekookt en moeten gewoon even opgewarmd of gebakken, andere hoeven zelfs niet gekookt te worden.

Een aantal ingrediënten zijn altijd handig om in huis te hebben om van restjeskoken een volwaardige maaltijd te maken:
– eieren, in een wip maak je een roerei of omelet die je kan pimpen met allerlei restjes
– spekblokjes, voor de niet-vegetariërs heb je snel een kleine ‘vleestoets’, bv heel lekker als topping in een slaatje (een slaatje dat ook uit allerlei restjes groente kan bestaan)
– yoghurt: ideaal om een dressing te maken, wat aanvullen met verse of gedroogde kruiden en eventueel een lepeltje mayonaise toevoegen
– kaas: mascarpone of parmezaan zijn ideaal om snel een warm sausje te hebben bij bv een restje pasta, ook heel lekker om (een restje) puree te pimpen trouwens; jonge kaas of geitenkaas zijn dan weer ideaal om slaatjes of couscous een extra dimensie te geven
– noten en gedroogde vruchten: ook ideaal om slaatjes net dat extra beetje meer te bezorgen, enkele overgebleven aardbeien in stukjes doen het super in een slaatje (wel snel opeten en niet bewaren tot een volgende dag want dan worden ze vaak een beetje papperig)

WP_20160519_19_02_12_Pro

Restjeskoken kan hier meestal op enthousiaste reacties rekenen, het zorgt voor een gevarieerd menu op tafel met heel wat verschillende smaken én je zorgt ervoor dat er minder voedsel verloren gaat. Alleen maar pluspunten dus 🙂
Hoe verwerk jij de voedselrestjes in de keuken? Geef gerust suggesties in de commentaren.

 

3 thoughts on “Restjeskoken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *