Spekkenfestival 2015 – STULP

De kerstvakantie is al halfweg, tijd dus voor een heerlijke portie kindertheater. Al meerdere jaren maakt Maya met plezier deel uit van de kinderjury van het Spekkenfestival, deze kerstvakantie zowaar al voor de vierde keer. Net zoals zij, kijk ook ik altijd vol verwachting uit naar de voorstellingen. Ik ga immers met veel plezier mee kijken en maak er verslagjes van.

Op tweede kerstdag trokken wij voor het eerst deze editie richting theater Tinnenpot. Aangezien het weertje eerder aan de lente dan aan de winter deed denken, gingen we met de fiets i.p.v. met de tram. Een goede keuze zo bleek want de hele binnenstad stond weer vast in één lange file (wie de komende dagen met de wagen of openbaar vervoer richting Gent/ Tinnenpot wil komen doet er dus goed aan tijdig te vertrekken).

Wat als de wereld nu vergaat en jij en ik alleen overblijven?
Alles is ondergelopen.  Alles ingezakt en weggeblazen.
En kijk hier, wat er aanspoelt: de rest van de wereld.

Onze eerste voorstelling werd STULP van De Zinderij.  De Zinderij is een nieuw Kortrijks theatercollectief. Met STULP, hun eersteling, brengen ze een kindervoorstelling over ‘niet groot willen worden’ zo lees ik.
Twee meisjes komen op de scène en lijken alleen op de wereld te zijn. De grens tussen werkelijkheid en fantasie glijden naadloos in elkaar over. Je moet als kijker heel alert blijven om te weten in welke wereld ze  zich bevinden. Gedachten huppelen van hot naar her en langzaam ontwaar je dat de werkelijkheid binnensijpelt  in de fantasiewereld van deze meisjes. Een ontluikende liefde stelt hun jarenlange vriendschap op de proef.

Als alles weg weg is, dan is de school ook weg.
En die straf van gisteren ook.
Dan eten we elke dag choco.
En gaan we zonder tanden poetsen naar bed.

KBG_0828 KBG_0833KBG_0837 KBG_0840 KBG_0841

De juryleden vonden Stulp alvast te smaken al waren er wel enkele minder enthousiaste stemmen in het publiek te horen. De voorstelling spreekt heel hard de fantasie aan maar voor te jonge kinderen was het verhaal wellicht iets te moeilijk om volgen. Als volwassen toeschouwer ga je mogelijks nog meer dingen ontdekken in het verhaal (die al dan niet bedoeld zijn, ik zou het niet met zekerheid kunnen zeggen).

Bij het verlaten van de zaal kon het jonge publiek nog een vervolg breien aan de voorstelling en zelf creatief aan de slag gaan of gewoon nog even spelen in hun eigen stulpje gemaakt met doeken, net zoals op de scène. Een mooi extraatje waarop verschillende kinderen dan ook enthousiast reageerden.

KBG_0846 KBG_0849

Zelf ook zin gekregen om een voorstelling mee te pikken? Het volledige programma vind je terug op www.spekken.be Je kan tickets online bestellen of last minute misschien nog een ticketje kopen ter plekke voor zover de voorstelling niet is uitverkocht. De hele dag kunnen kinderen trouwens ook terecht in de ontvangstruimte om te knutselen, iets te drinken, een pannenkoek of croque te eten. Zeker doen!

KBG_0845

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *