Tweedaagse in Limburg: dag 2 – Tongeren

Onze tweede dag in Limburg startte relatief vroeg voor een vakantiedag. Rond een uur of acht bleek iedereen wakker en een dik half uur later trokken we richting ontbijtzaal waar we smulden van het buffet met verschillende broodjes en koffiekoeken, verse fruitsla, yoghurt, muesli, gebakken spek, roerei, worstjes, … Uitgebreid ontbijt kan ons uitermate bekoren, zeker wanneer we gewoon mogen aanschuiven 🙂 Daarna koffers pakken, uitchecken en met de wagen richting Tongeren. We hadden geen haast en hielden ons netjes aan de snelheidsbeperking van 70 km per uur op een steenweg waar er wellicht vaak veel sneller gereden wordt. We genoten van het uitzicht en maakten ons de bedenking dat we misschien toch nog eens zouden moeten terugkeren, wat later op het jaar wanneer alles mooi groen en in bloei zou staan.

Met de zon in ons gezicht liepen we door Tongeren centrum, meer bepaald richting museum. Het was er al behoorlijk druk maar het gebouw kon die grote hoeveelheid mensen wel aan zo bleek. We kochten een kaartje voor de tijdelijke én de vaste tentoonstelling (en kregen nog een mooie korting als lid van de Gezinsbond). Aan een apart tafeltje konden we de zoektocht van Vlieg meenemen en we keken ook meteen hoe het zat met de archeologieworkshops voor kinderen. Omdat we er geen idee van hadden hoe lang we in het museum zouden rondlopen, kozen we voor de eerste sessie om 13u30.

Vervolgens trokken we eerst naar de benedenverdieping voor de duidelijk heel populaire tentoonstelling over de Vikingen. De audioguides hadden aangepaste teksten voor groot en klein, mooi meegenomen dat er zoveel aandacht was voor jonge museumbezoekers. Bij de start meteen een mooie video-opstelling die de diversiteit van de Vikingen duidelijk in de kijker wou stellen. Verschillende schermen die in één ruimte hangen in verschillende richtingen en die hetzelfde verhaal vertellen maar met andere beelden, niet eenvoudig om uit te leggen maar heel mooi om te bekijken. De geluiden van de ruisende zee en de muziek zorgden er mee voor dat je als het ware in de leefwereld van de Vikingen werd getrokken.

Daarna volgde een heel uitgebreid parcours met veel bekende maar nog veel meer minder bekende info over het leven van de Vikingen. Wist je bv. dat zij zichzelf geen Vikingen noemden en dat iemand ‘op Viking’ (op tocht) ging? Dat ze schitterende juwelenmakers waren? Dat hun godenwereld behoorlijk complex in elkaar zat (en een duidelijke inspiratiebron geweest is voor Lord of the Rings van Tolkien)? Dat Vikingen helemaal niet rondliepen met een helm waarop horens stonden? Eigenlijk zijn er nog veel zaken waar we niet zo heel veel over weten. Artefacten, reconstructies, foto’s, afbeeldingen, interactieve schermen, originele opstellingen… allemaal uitermate boeiend en afwisselend.

Halfweg bleek er trouwens ook nog een zaaltje te zijn waar kinderen werden uitgenodigd om deel te nemen aan een workshop. Ze konden er een zwaard, een ketting of een drakkar maken. Ook die workshop was uitermate goed uitgewerkt. Er waren begeleiders maar ook schermen waarop instructiefilmpjes getoond werden over hoe je aan de slag moest gaan. Ideaal als tussendoortje wanneer het allemaal een beetje veel wordt voor de jonge bezoekers en ze wel aan een verzetje toe zijn 😉

Uiteindelijk liepen we pakweg 2,5 uur beneden rond en was het al bijna tijd voor de archeologieworkshop. De jonge archeologen in de dop kregen een woordje uitleg en mochten dan meteen aan de slag. Elk groepje mocht drie artefacten opgraven, heel voorzichtig met een schepje en een borstel, deze natekenen op millimeterpapier en de originelen vervolgens in de tentoonstelling gaan zoeken wat het werkelijk was. Eens de voorwerpen gevonden en de juiste benaming genoteerd, kregen de kandidaat wetenschappertjes hun eigen diploma van archeoloog voor één dag.

En zo gingen we op pad in de permanente tentoonstelling, drie verdiepingen geschiedenis over de omgeving van Tongeren, van de Neandertalers tot en met het einde van het Romeinse rijk met heel wat te verkennen voor jong en ouder. Tussendoor werd immers ook nog de opdracht van Vlieg uitgevoerd: een tiental items vinden in de tentoonstelling en dan kijken welke van de 3 foto’s van het item in kwestie een exacte kopie is van het origineel. De selectie van de juiste foto’s levert een reeks letters op waarmee je een zin kan maken. De juiste zin levert ook nog een klein presentje op. Heel veel werk dus voor de jonge bezoeker, maar dat komt goed uit, zeker wanneer je iemand in je gezelschap hebt die wild enthousiast is en echt wel alles wil lezen wat er te lezen valt 🙂

Uiteindelijk is het vier uur wanneer alles gelezen is en alle opdrachten uitgevoerd zijn. Gelukkig hadden we deze morgen extra uitgebreid ontbeten zodat we nog maar net een beetje een lege maag begonnen te krijgen. In het museumrestaurant stond menig lekkers op het menu en dat lieten we ons met plezier smaken.

Als afsluiter maakten we nog even een korte wandeling doorheen een stukje van het historisch centrum en dan zaten onze twee dagen in Limburg er op. Het waren twee leuke dagen, heel gezellig en ontspannen. Ik vermoed dat er in de toekomst nog wel meer van dergelijke uitjes zullen volgen want we hebben er alle drie van genoten.

 

 

One thought on “Tweedaagse in Limburg: dag 2 – Tongeren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *