Vakantie in eigen land: weekendje Limburg – deel 2

De eerste nacht op verplaatsing is voor mij altijd een aanpassing: ander bed, andere omgeving, (te) warm dekbed, met drie op één kamer … het zorgt er altijd weer voor dat ik heel licht slaap en gemakkelijk wakker wordt (en al helemaal wanneer er plots nog eentje begint te slaapwandelen). Na een verkwikkende douche trokken we echter monter richting ontbijtzaal.
Het buffet was heel rijkelijk en er werd duidelijk veel volk verwacht (elke eerste zondag van de maand organiseert het restaurant een brunch waarop ook niet hotelgasten welkom zijn). Verschillende soorten broodjes en ontbijtgranen, hartig en zoet beleg, roerei en spek, fruit, yoghurt, pudding, … en zelfs vers gebakken wafeltjes en verloren brood voor de liefhebbers. Ook een glaasje bubbels ontbrak niet. We lieten het ons smaken, zoveel is zeker. Nothing beats a good breakfast.

Na het ontbijt trokken we de grens over, slechts enkele kilometers verder, voor een bezoekje aan Maastricht. Ons gids voor die dag was de Capitool reisgids waarin vier wandellussen stonden. Aangezien het zonnetje weer volop van de partij was, besloten we vooral buiten te blijven en de stad al wandelend te verkennen.
Wat me o.a. opviel: Maastricht heeft ongelooflijk veel kerkelijke gebouwen, die sterk van elkaar verschillen maar wel de moeite van een bezoekje waard zijn. Sommige heel sober (protestants), andere heel rijkelijk versierd, sommige heel licht en helder andere dan weer donker en bijna zwart. Eentje werd er zelfs omgebouwd tot designhotel (niet helemaal onze stijl maar wel bijzonder) en in eentje huist nu een boekenwinkel (waar we meteen en met veel plezier een deel eindejaarsaankopen deden).

IMG_1167 IMG_1177 IMG_1188 IMG_1189 IMG_1217 IMG_1220

Maastricht heeft nog heel wat middeleeuwse restanten en stukken stadsomwalling. Die maken op een bijna natuurlijke wijze deel uit van de oude binnenstad en geven haar een gezellig en ook wel toeristisch boeiend karakter. Aan de Helpoort hoorde ik een gids heel toepasselijk een verhaal over de pest vertellen. Een stuk van de Romeinse restanten van de stad bleven eveneens bewaard en kan je zelfs vrij gaan bekijken in de museumkelder van Hotel Derlon. Aan het Onze-Lieve-Vrouweplein met de vele linden was het heerlijk toeven. Op 1 november in het zonnetje zitten met 20°C (warmste novemberdag sinds de metingen!), een mens zou zich voorwaar in het zuiden wanen. Enig minpuntje: op een terras of een bankje buiten zitten meestal rokers en als niet-roker is dat niet altijd even aangenaam.

IMG_1215 IMG_1205 IMG_1206

Maastricht is ook een winkelstad en op deze zonnige zondagmiddag bleek dat heel duidelijk. Je vindt er uiteraard de gekende ketenfilialen maar ook heel wat kleinere winkeltjes en speciaalzaken aangevuld met de nodige horecazaken. Ideaal dus om een etensplek naar eigen smaak en budget te vinden. In het centrum vind je ook nog een oude watermolen (bisschopsmolen op de Jeker), ooit nog eigendom geweest van Godfried van Bouillon vertelde het infobord ons. De molen is nog steeds in gebruik, als de eerste 100% speltbakkerij van Nederland. Het zat er echter te vol om daar een broodje te eten. Over de rivier de Jeker staat trouwens nog een 17de eeuws huis dat boven de rivier gebouwd is. Zouden die mensen dan geen grondlasten betalen? vroegen we ons af.

IMG_1214           IMG_1223

Aan de overkant van het water vind je momenteel een vrij nieuwe en moderne stadswijk, op de terreinen van de fabriekshallen van de Société Céramique, waar o.a. chique serviezen werden geproduceerd in de 19 en eerste helft van de 20ste eeuw. Na de sloop van de industriële gebouwen begon vanaf 1987 de ontwikkeling van dit nieuwe stadsdeel. Je ziet er grootschalige, moderne woonblokken en bv ook het markante gebouw van het Bonnefantenmuseum. Persoonlijk waren wij meer geboeid door de moderne architectuur in Rotterdam maar het is niet onaangenaam om een van de bruggen over de Maas te nemen en ook in dit stadsdeel eens rond te wandelen.

IMG_1203 IMG_1201 IMG_1200

Om onze dag af te sluiten, kuierden we nog even door de universiteitswijk en het stadspark. De reisgids vermeldt de bijnaam ‘Quartier Latin’ voor deze buurt en zeker bij deze (na)zomerse temperaturen, de volle terrasjes en het jeux de boules tussen de bomen in herfstoutfit konden we ons daar wel iets bij voorstellen.

IMG_1228

En omdat een mens van al dat wandelen honger krijgt, eindigden we ons bezoek aan Maastricht met een lekkere pasta in een echt Italiaans restaurantje met een uitermate sympathieke bediening.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *