Van mieren en vlinders in het Designmuseum

Het was alweer eventjes geleden dat we nog binnen liepen in één van onze favoriete stadsmusea. Aangezien dochterlief een aantal uren op verplaatsing was, leek die vrije zondag een ideale gelegenheid om het Designmuseum nog eens te bezoeken.

De tentoonstelling ‘Van vlinders en mieren’ vertrekt vanuit één van de iconografische stoelen van de Deense designer Arne Jacobsen: de ‘vlinder’. Jacobsen beschouwde zichzelf trouwens in de eerste plaats architect, maar is wereldwijd gekend om zijn schitterende stoelen die hij ontwierp. Fritz Hansen, producent van de befaamde vlinderstoel, hanteert bij de productie ervan zeer hoge kwaliteitseisen. Dit zorgt voor heel wat afgekeurde modellen op de productielijn, geen enkele schelp mag immers afwijkingen vertonen.
Studenten van de Thomas More Hogeschool in Mechelen gingen met deze afgekeurde vlinders aan de slag en bliezen ze nieuw leven in. Dit resulteerde in een speelse tentoonstelling met verrassende resultaten.

Bijzonder zijn ook de nieuwe feestedities van de stoel in subtiel roze en zwartblauw, uitgebracht naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de stoel.

In de kleurrijke installatie van Superflex staat de ‘Mier’ van Arne Jacobsen centraal. Een heel vrolijk geheel met toch een ernstige boodschap over het vrijwaren van authenticiteit en het recht op kopiëren of deformeren.

WP_20150809_023

De meesten stoelen van Jacobsen, zoals de Mier, werden voor een specifiek doel of een specifieke context ontworpen, maar de Series 7TM niet. Voor het project ‘7 cool architects’ nodigde Jacob Holm, CEO van het Deense bedrijf Republic of Fritz hansen, zeven architecten uit die elk op een eigen manier hulde brengen aan de iconische stoel. De ontwerpers zijn Bjarke Ingels Group, Carlos Ott & Ponce de León, Jean Nouvel Design, Jun Igarashi, Neri & Hu, Snøhetta en Zaha Hadid Design.
De hommages ontstonden vanuit elke architect zijn culturele achtergrond en zijn eigen manier van conceptualiseren. De ontwerpen zijn heel sterk en blijven toch heel herkenbaar. Een sterk bewijs van het tijdloos design van de Vlinderstoel. De ontwerpen van Jacobson mogen dan al tientallen jaren oud zijn, ze blijven duidelijk inspireren. Na de première in Design museum Gent reist de tentoonstelling naar Oslo.

WP_20150809_048 WP_20150809_051

Eveneens tot en met 13 september 2015 palmt De Invasie een deel van het museum in. Het designerscollectief viert zijn vijfjarig bestaan met een tentoonstelling. Een dertigtal ontwerpers tonen eigen creaties en presenteren dit naast hun inspiratiebron, in een interessante dialoog. Niet alle stukken konden mij even hard boeien, maar er zaten toch enkele mooie dingen tussen.

En als je dan toch in het museum bent, neem zeker ook wat tijd om de permanente tentoonstelling te bekijken. Prachtige stukken Art Nouveau en Art Deco die ik ongelooflijk mooi blijf vinden. Maar ook de manier waarop modern design momenteel in dialoog wordt geplaatst met oudere stukken in het te renoveren deel van het museum is interessant. Het laat een zekere dynamiek en sprankeling tot stand komen, heel boeiend om te zien.

WP_20150809_042           WP_20150809_043

WP_20150809_044

Bovenstaande tentoonstellingen zijn nog te zien tot en met 13 september 2015.

2 thoughts on “Van mieren en vlinders in het Designmuseum

  1. Het is echt superlang geleden dat ik nog in het Design museum was, tijd om nog eens een bezoekje te plannen. Ik blijf altijd verwonderd naar de carrousel kijken, ook al heb ik die nu al zo vaak gezien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *