Virginie Loveling

Nog even (eind mei 2014) en het is zo ver, dan verhuizen we met het werk naar de nieuwe kantoortoren aan de voorkant van het station. Door de stad Gent werd het gebouw een hele tijd de Link genoemd, maar het nieuwe Vlaams Administratief Centrum Gent (kortweg VAC) kreeg de naam van een verdienstelijke Oost-Vlaming uit de culturele sector mee, nl. Virginie Loveling.

VAC

Aangezien ik als student vooral in en rond de Blandijn vertoefde, was de naam mij niet onbekend. De gezusters Lovelingstraat ligt daar immers vlak in de buurt. Veel meer wist ik echter ook niet over deze dame. Ze blijkt geboren in Nevele in 1836 en trok samen met haar zus naar Gent waar ze als schrijversuo toch wel van invloed waren op de Nederlandstalige literatuur. Virginie schreef tal van spraakmakende boeken en werd blijkbaar geroemd om de ‘mannenliefde’ waarmee ze zich mengde in het maatschappelijk debat. Haar belangrijkste werk schreef ze pas op late leeftijd. Ze was immers al 78 toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak en ze startte met een oorlogsdagboek waarin ze het leven van de Duitse bezetting in Gent beschreef.

virginie Loveling

In het kader van de honderdjarige herdenking van ‘den grooten oorlog werd ook het dagboek van Virginie Loveling opnieuw uitgebracht! En u mag drie keer raden welk boek er ligt te wachten om gelezen te worden… Al vrees ik wel dat het zomerlectuur zal worden voor na de verhuis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *