Deze zomer kon je terecht in de Dominicaner Bibliotheek van de Ugent voor een wel heel bijzondere tentoonstelling: ‘Het Wonderkabinet’. In de 16de en 17de eeuw brachten vorsten, rijkelui en geleerden in speciaal daarvoor ingerichte kamers allerlei curiosa bijeen zoals monsterlijke foetussen op sterk water, amuletten, cultusobjecten, … In een curiositeitenkabinet werd alles verzameld wat verwondering en nieuwsgierigheid wekte, alles wat vreemd, bizar en ongehoord was.
Deze tentoonstelling probeert de geest van zo’n curiositeitenkabinet op te roepen, het is echter geen reconstructie. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van 350 bijzondere collectiestukken uit de Gentse universitaire collecties zoals een zeeduivel, een cycloop, een varken met twee koppen, zonnekijkers, microscopen, fossielen, merkwaardige vruchten, archeologische objecten, skeletten, plastinaten, oude geneeskundige instrumenten, maskers uit Afrika en Oceanië, … Deze bijzondere stukken werden aangevuld met 50 kunstwerken.
Voor Gentblogt ging Max naar de opening en maakte dit verslag. Wij gingen een kijkje nemen tijdens het laatste weekend van de tentoonstelling en we waren duidelijk niet de enigen die gauw nog even wilden komen kijken. Verwondering en verbazing zijn inderdaad op zijn plaats in deze ruimte. De vele stukken werden niet thematisch in de bibliotheek geplaatst maar door elkaar waardoor je extra aangespoord wordt om goed te kijken en je te laten verrassen. Je weet nooit wat het volgende voorwerp in of naast de kast is.
Het Wonderkabinet is een project van de Gentse Universitaire Musea (GUM). In dit samenwerkingsverband bereiden ze een Universiteitsmuseum voor in de westelijke vleugel van de campus Ledeganck. De opening van het nieuwe museum is gepland voor 2017-2018, in het kader van de viering van 200 jaar Universiteit Gent. Alvast iets om naar uit te kijken.