Maarten Van Severen & Co. Over ontwerpers, kunstenaars en makers.

Zowat iedereen kent zijn werk of zijn naam of idealiter beide ook al is hij intussen al tien jaar overleden. Mocht je graag een andere kijk krijgen op het leven, het werk en de mens Maarten Van Severen, dan kon je deze maand al naar een bijzondere film kijken op Canvas. Vanaf 12 september 2015 loopt in het Design museum Gent een nieuwe expositie met het werk van ontwerper Maarten Van Severen (1956-2005) als uitgangspunt. De expo laat zien wat vormgeven voor de man betekende. Zijn ontwerpen worden in dialoog geplaatst met die van anderen: designers, architecten en kunstenaars van wie het werk hem inspireerde of verwantschap vertoont met het zijne. De ontwerpvisie van Maarten Van Severen blijkt ook nog steeds relevant voor hedendaagse ontwerpers.

WP_20150911_002

Ik hoorde bij de gelukkige genodigden die naar de persopening mochten gaan en kreeg in beperkt gezelschap het verhaal over de opbouw van de tentoonstelling te horen. Eva Van Regenmortel van The Maarten Van Severen Foundation stelde de presentatie samen in opdracht van Design museum Gent. Zij was de afgelopen jaren verantwoordelijk voor de ontsluiting van het archief van Maarten Van Severen en leerde hierbij zijn achtergrond, denkwereld, interesses en drijfveren diepgaand kennen.

In de expo worden 3 aspecten van de designer naar voor gebracht: dat van de maker, de kunstenaar en de verzamelaar. Gepassioneerd vertelt Eva haar publiek hoe die aspecten tot uiting komen.
Maarten Van Severen was geen designer die zijn ontwerp op papier zette en de uitvoering ervan overliet aan een producent. Hij was een ‘maker’, die voeling had met de eigenheid van materialen, waarbij schoonheid vaak belangrijker was dan comfort of ergonomie. Al moest hij op dat laatste vlak toch wat tegemoetkomingen doen tijdens zijn samenwerkingsperiode met Vitra.

IMG_1025         IMG_1026

De tweede invalshoek van kunstenaar vindt zijn oorsprong in de architectuur (zijn opleiding, die hij niet afmaakte) en de kunst (zijn vader, Dan Van Severen, aanhanger van de abstracte schilderkunst). Zijn meubels die hij ontwerpt zijn letterlijk uitvoeringen van een beeld dat in zijn hoofd zat.  Zijn affiniteit met de minimal art was groot (zie linkse foto met rode stoel van de Amerikaanse kunstenaar Donald Judd).

IMG_1023                     IMG_1024

Maarten Van Severen had een brede kijk op vormgeving. Hij was geboeid door de meest uiteenlopende zaken. De foto’s uit zijn archief waarmee in de presentatie een collage is gemaakt, de boeken en souvenirs waarmee hij zich omringde in zijn atelier illustreren de veelheid en de rijkdom waaruit hij putte. De bijna kopie van zijn bibliotheek in het museum biedt bezoekers een mogelijkheid om de inspiratiebronnen van Maarten Van Severen beter te leren kennen.

IMG_1021 IMG_1030

Aangezien de mens van nature nogal nieuwsgierig van aard is, zaten we al gauw te kijken welke boeken er in zijn kast te vinden waren. Sommige eerder vanzelfsprekend (over kunst en architectuur), andere misschien iets minder (kookboeken zowaar).
Ook het gedigitaliseerde schetsboek van zijn periode in Japan kan je via een tablet ‘doorbladeren’ en dat vond ik persoonlijk heel fijn om te doen. Het voelt bijna intiem aan om langzaam door de pagina’s te swipen en de teksten en schetsen te bekijken.

IMG_1029 IMG_1033 WP_20150911_015

De tentoonstelling ‘Maarten Van Severen & Co’ is een bijdrage aan de Leerstoel Maarten Van Severen, die dit jaar is opgericht aan KASK / School of Arts Gent naar aanleiding van de tiende verjaardag van het overlijden van de ontwerper.
Design museum Gent is een structurele partner van dit project. Elk jaar brengt een internationale ontwerper die affiniteit heeft met het werk van Maarten Van Severen lezingen en verzorgt hij/zij een masterclass. De eerste namen liggen trouwens al vast.

Interessant om te vermelden is ook de heruitgave van het eerste boek dat Maarten Van Severen in 2000 maakte over zijn werk. Dit is een initiatief van The Maarten Van Severen Foundation en uitgeverij Ludion, die dit boek beschouwen als een intrinsiek onderdeel van het oeuvre van Maarten Van Severen. Het boek is in de museumshop van Design museum Gent te koop aan 33 euro.

IMG_1037

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *