Nu er volop courgettes zijn, is het soms zoeken naar eens een ander recept om de groente te verwerken.
Volgend receptje zag ik jaren geleden in een programma van Nigella Lawson als ik het me juist herinner. Haar eerder nonchalante manier van koken en gebruik van ingrediënten (het steekt allemaal zo nauw niet, gebruik wat je in huis hebt en pas het recept wat aan naar jouw smaak) spreken me wel aan. Ik ben ervan overtuigd dat het recept zoals ik het meestal klaarmaak niet meer hetzelfde is zoals zij het toonde op TV maar het smaakt nog steeds 🙂
Je raspt de courgettes en dept ze af met een stuk keukenrolpapier. Goed deppen zodat het grootste deel van het vocht uit de courgettes is. Het volume slinkt, maar je houdt een steviger groene massa over.
Je snijdt een uitje (Nigella is dol op pijpajuin, ze noemt ze ‘luiewijvenajuin’ omdat je die niet hoeft te pellen en je ze gewoon met een schaar in stukjes kan knippen) en snippert een pepertje (of in mijn geval vaak een puntpaprika) fijn. Verder nog blokjes fetakaas (ik gebruik graag in kruidige olie opgelegde blokjes feta in glazen potten: extra kruiding in één beweging erbij voor het mengsel) en gedroogde/verse kruiden toevoegen (voor vers afhankelijk van wat ik staan/liggen heb: peterselie, munt, bieslook).
Je voegt vervolgens enkele lepels bloem toe (ik maak dit recept altijd op het gevoel, sorry dat ik geen maateenheden meegeef, dit is vooral afhankelijk van de hoeveelheid courgette) en een eitje (of meer bij grotere hoeveelheden) en mengt het geheel tot een smeuïge massa.
Laatste stap: met twee lepels hoopjes van het mengsel in een hete pan scheppen, tot kleine burgertjes/koekjes bakken en jobe done 🙂
Ik vind deze koekjes warm het lekkerst maar je kan ze in principe ook koud eten (of vooraf klaarmaken en de volgende dag nog even opwarmen in de oven). Je kan ze serveren als tapas maar evengoed als groentegerecht bij een maaltijd.
Smakelijk en laat gerust in de commentaren eens weten wat jij ervan vond.