Een andere wereld in Museum Dr. Guislain

Er zijn zo van de onverwachte uitnodigingen waar je toch op ingaat ook al had je een verschrikkelijk drukke tijd en dacht je er eigenlijk aan om gewoon eens in de zetel te kruipen. Dit was zo een uitnodiging, onverwacht maar achteraf gezien heel blij dat ik ze aangenomen heb. Het werd uitermate gezellig en eigenlijk zouden we dat vaker moeten doen…
Samen met vriendin T. vertrok ik dus helemaal onverwacht (en mits een beetje haastwerk) met de fiets op een koude vrijdagavond (droog maar slechts enkele graden boven het vriespunt) richting Museum Dr. Guislain. Op het programma een een bezoek met gids aan de tentoonstelling Een andere wereld, laboratorium van waan en fantasie.
Uit de programmabrochure:
“Waar ligt de grens tussen fantasie en werkelijkheid? Hoe onderscheid je droom van delirium, waan van wens, hallucinatie van inzicht? Op welke manier kun je onderzoeken of verbeelden wat zich ergens anders afspeelt?”
Interessante en intrigerende vragen die het uitgangspunt vormen om vijf personen in de kijker te stellen die balanceren tussen kunst, kunde en wetenschap.

Gustav Mesmer, outsiderkunstenaar, die bijna zijn hele leven in een gesloten instelling doorbracht maar die werken maakte die behoorlijk dicht aansloten bij sommige stukken van Panamarenko.

wp_20161125_19_44_23_pro

J.J.Grandville, karikaturist die als illustrator van fantasieverhalen probeerde te ontnappen aan de censuur en die een bron van inspiratie werd voor vele kunstenaars waaronder Salvador Dali. In zijn tijd ‘wereldberoemd’ met zijn werk Un autre monde (1844).

Gerard Heymans, grondlegger van de experimentele psychologie of psychofysica en ervan overtuigd dat bv. déja-vu geen verbeelding was maar wetenschappelijk kon worden onderzocht en geregistreerd door het testen van het functioneren van onze zintuigen.

wp_20161125_19_50_11_pro

Jean Perdrizet en Mathew Kneebone, beide gefascineerd door technologie waarbij de eerste o.a. een machine ontwikkelde om met de doden te kunnen communiceren.

wp_20161125_20_44_29_pro

Het verhaal van Gustav Mesmer kon mij het meest bekoren maar ook de andere zalen bevatten heel wat boeiende informatie. De tekeningen van Granville en Kneebone bevatten vaak ongelooflijk veel details, de wetenschappelijke inslag van Heymans en de modellen van Pedrizet zijn op zijn minst intrigerend te noemen. Tussen hun werk ook andere kunstwerken die op dezelfde thematiek gebaseerd zijn of op een bepaalde manier een dialoog kunnen aangaan met de vijf hoofdrolspelers van deze tentoonstelling.
Onze gids wist de verhalen heel goed te brengen. Vaak ben ik immers nogal kritisch wat gegidste rondleiding betreft omdat ik precies altijd meer interesse heb in andere stukken dan diegene die toegelicht worden maar hier luisterde ik met veel plezier naar wat er verteld werd. Niet te veel en met voldoende tijd om zelf ook nog eens rond te kijken, zo heb ik het wel graag.

wp_20161125_20_37_52_pro

Ook nieuwsgierig geworden? Je kan de tentoonstelling nog bezoeken tot 28 mei 2017.
Alle praktische info i.v.m. openingsuren, bereikbaarheid en toegangsprijzen vind je op www.museumdrguislain.be

 

Eén reactie op “Een andere wereld in Museum Dr. Guislain

  1. Ja, het was een mooie avond he. Bij mij was het gevoel helemaal gelijk: ook onverwachts en eigenlijk ook aanvankelijk gedacht een avond thuis te hebben, maar even blij als jij met mijn beslissing 🙂

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *