Ik had een doos gedroogde vijgen in de kast liggen en vroeg met af wat ik daarmee zou doen? Ik ging te rade op het wereldwijde web en kwam algauw op een eenvoudig receptje uit waarvoor ik zowaar alle nodige ingrediënten in huis had en dat behoorlijk ongecompliceerd leek, ideaal voor ondergetekende dus. Ik nam het resultaat mee naar het werk (waar er getrakteerd ‘moest’ worden) en het bakwerk werd gesmaakt. Omdat ik al de vraag kreeg naar het recept, besloot ik het hier te posten 🙂
Ingrediënten
voor de vulling
2 appels, in kleine blokjes gesneden (ik gebruikte Golden maar een andere vrij stevige soort, niet te zuur, is even goed)
2 el honing
2 el sinaasappelsap
2 el water
250 g gedroogde vijgen, fijngehakt
voor het deeg
375 g bloem
145 g (lichtbruine) suiker
250 g boter, in blokjes
flinke snuif zout
½ tl kaneel
125 g noten (pecan/hazel/walnoten of amandelen, wat je liggen hebt/lust), fijngehakt
werkwijze
Verwarm de oven voor op 190°C.
Meng in een pan de appels met de honing, het sinaasappelsap en appelsap/water. Laat 10-15 minuten pruttelen op een laag vuur tot de appels zacht zijn. Druk de stukjes appel een beetje plat met een lepel. Voeg de vijgen toe en laat het geheel onafgedekt nog 5 minuten pruttelen. Voeg vloeistof toe wanneer het geheel te dik lijkt. Prak alles tot een grove puree en laat afkoelen.
Meng in een keukenmachine (of met de hand) alle ingrediënten behalve de nootjes tot een kruimelig mengsel.
Verdeel het deeg in twee delen. Druk de helft van het deeg in een ingevette ovenschaal. Verdeel het appel-vijgenmengsel erover.
Roer de noten door de rest van het deeg en strooi dat met de hand in een gelijkmatige laag over de cake.
Bak 30-40 minuten in een oven van ca. 190°C. Laat afkoelen in de vorm en snij daarna in stukken. Het eindresultaat houdt wat het midden tussen een cake en een crumble.
Benieuwd of jij het ook lekker vindt, laat het me gerust weten 😉
Smakelijk!