Kerstvakantie dat betekent kindertheater: twee weken plezier in Theater Tinnenpot voor jong en oud, een hele reeks voorstellingen om van te smullen. Intussen is het voor ons een jaarlijkse traditie geworden: Maya is lid van de kinderjury en ik ga een weekje met haar op pad om voorstellingen te bekijken en te bespreken (zij in haar jury, ik op de blog).
De eerste voorstelling van dit jaar werd er eentje van Tweelicht en Zoon (die we vorig jaar zagen met de voorstelling Pinocchio): Patje, de kikkerprins.
Papa Patrick en dochter Patricia leven in een gouden kooi: zowat alles is er van goud maar Patricia mag nooit naar buiten want buiten dreigt het gevaar. De “buitenbewoners” zijn voor geen haar te vertrouwen en dus moet Patricia ten allen tijde binnen blijven, zelfs om met haar gouden bal te spelen. Patricia glipt echter toch de tuin in en ontmoet er Patje, de kikker. Ze spelen samen maar de bal valt (uiteraard) in het water. Patje wil hem wel opvissen maar (ja, uiteraard) enkel op 3 voorwaarden: een hapje uit haar bord, een dutje op haar kussen en een kus. Hij is ervan overtuigd dat hij zo een prins kan worden, net als in het boek dat hij gelezen heeft… maar het loopt toch even anders….
De voorstelling is opgebouwd in verschillende niveaus waardoor het zowel voor kinderen als voor de volwassenen boeiend blijft om te volgen, zowel door de taalhumor als door de vele verwijzingen en allusies.
De voorstelling viel duidelijk bij het publiek in de smaak, zowel jong als oud deden spontaan mee met ‘de zwemles’ en er werd heel wat afgelachen en gegniffeld. Op het einde volgde dan ook een warm applaus.
De leden van de kinderjury waren wat onder de indruk (en een beetje verlegen) toen ze na de voorstelling hun reacties mochten delen met de acteurs zelf maar ze waren het er wel allemaal over eens dat deze voorstelling zeker een aanrader is.
Een eenvoudige verhaallijn, het verhaal van de prinses en de kikker, krijgt via een twist in de voorstelling een extra dimensie met verwijzingen naar de vreemdelingen-/ vluchtelingenproblematiek. Dit gebeurt echter dermate subtiel dat het absoluut niet belerend overkomt, maar het biedt zeker voor scholen een alternatieve instap in het onderwerp . Er werd trouwens een educatief pakket hiervoor uitgewerkt kreeg ik van de acteurs te horen.
Zelf ook zin in een portie Spekken deze kerstvakantie? Neem een kijkje op hun website voor het programma. Let op, sommige voorstellingen zijn al uitverkocht.