In december zag ik in de bib een kookboek van Nigella Lawson liggen, ‘Simply Nigella‘. Aangezien ik op zoek was naar wat extra inspiratie voor de feestdagen en ik Nigella altijd een toffe madam gevonden heb die graag haar recepten eenvoudig houdt, leek met dat dus een goed boek om eens mee te nemen. Intussen nam ik het boek door, markeerde een reeksje recepten en testte er ook al enkele uit.
Ik ben verre van een taartenprinses, zeker niet wanneer er veel ingrediënten en handelingen aan te pas komen. Een dessert met slechts een paar ingrediënten dat klinkt dus als muziek in mijn oren 🙂
Ingrediënten (voor 12-16 vierkantjes)
4 grote eieren
snuifje zout
270 g Nutellachoco
1/2 tl poedersuiker, voor de afwerking
1 vierkante bakvorm van 20×20 cm (die van mij was iets kleiner)
Werkwijze
verwarm de oven voor op 180°C (of gasstand 4) Bekleed de bodem en de wanden van de bakvorm met bakpapier
Breek de eieren boven een kom, voeg zout toe en klop het geheel (in een keukenmachine met gardes of met een handmixer) tot het volume meer dan verdubbeld is en de eieren luchtig en schuimig. Dit duurt ongeveer vijf minuten.
Meet de Nutella af in een magnetronbestendige maatbeker. Vul hiervoor de beker tot 2,5 dl en zet hem 1 minuut in de microgolf op 750 Watt of laat de Nutella in 3-4 minuten au bain-marie zacht worden waarbij je af en toe eens roert tot hij warm en iets vloeibaar is. (Ik ging voor de microgolfoptie, zag niet meteen veel beweging in de choco, gaf nog een beetje warmte bij en verprutste het toen bijna. Volgende keer ga ik misschien toch voor de bain-marie denk ik.)
Roer de warme Nutella door en schenk hem dan in een straaltje (bij mij eerder ‘blops’) bij de eieren. Hierdoor zal het eimengsel wat inzakken maar dat is niet erg.
Doe het mengsel in de beklede bakvorm en zet die 17-20 minuten in de oven. Het deeg zal vanboven droog zijn en binnenin gaar maar nog heel smeuïg.
Laat de browniecake helemaal afkoelen in de vorm, het mengsel zal krimpen en loslaten van de randen. Snijd de afgekoelde cake in vierkantjes, leg die op een schaal en strooi er met behulp van een zeefje wat poedersuiker over.
Smakelijk!
Je kunt de brownies in een luchtdichte doos op een koele plek enkele dagen bewaren (bij warm weer zeker in de ijskast zetten). Je kan de cake zelfs invriezen. Indien je vierkantjes op elkaar stapelt, leg er dan wel bakpapier tussen. Laat de brownies bij kamertemperatuur ontdooien op een rooster of een nachtje in de koelkast.
PS: In het boek staat dat de brownies de dag nadien nog lekkerder zijn en ik kan dat intussen bevestigen, na een nachtje frigo waren de laatste stukjes echt overheerlijk (maar dan moeten er wel nog over zijn natuurlijk en moet je er tijdig aan denken om een foto te maken voor het allerlaatste stukje in jouw mond verdwijnt 🙂 )