Koud en nat weer, dat vraagt om een ovenschotel, toch? In Simply Nigella vond ik een recept voor macaroni met zoete aardappel en kaas. Nigella Lawson beschrijft het als de lekkerste macaroni met kaas die ze ooit at en ik moet toegeven dat wij het hier ook erg lekker vonden. Hierna vind je het recept dat ik zelf aanpaste in functie van de beschikbare ingrediënten (en de hoeveelheden voor het maken van de witte saus heb ik niet afgewogen maar gewoon ‘uit de losse pols’ gemaakt)
Ingrediënten (voor vier personen)
500 g zoete aardappels (dat is ongeveer 2 grotere exemplaren)
300 g korte pasta (ik nam penne omdat die in mijn kast stonden)
4 el (60g) zachte ongezouten boter
3 el (tarwe)bloem
5 dl (volle) melk
1 tl (scherpe) mosterd
1/4 tl paprikapoeder (en 1/4 tl om te bestrooien achteraf)
75 g feta (ik nam een vers geitenkaasje dat we nog liggen hadden in de ijskast)
125 g belegen cheddar of Goudse kaas (ik had nog een stuk Old Amsterdam liggen en gebruikte dat om te malen en over de schotel te strooien, zonder af te wegen)
4 blaadjes salie (liet ik achterwege wegens niet in huis)
peper en zout naar smaak
Recept
Schil de zoete aardappelen en snijd ze in stukjes. Kook ze in ca. 10 minuten zacht in gezouten water. Schep ze met een schuimspaan uit het water en prak ze in een kom met een vork, zonder ze te pureren. Bewaar het kookvocht en gebruik dat om de pasta in te bereiden.
Smelt de boter in een andere pan, voeg de bloem toe tot een roux, meng met de melk tot je een gladde witte saus bekomt. Voeg de mosterd en paprikapoeder toe. Breng verder op smaak met peper en zout maar wees matig met het zout want je voegt later nog kaas toe en die is ook al zout.
Kook de pasta in het aardappelwater beetgaar. Laat ze uitlekken en meng ze onder de geprakte zoete aardappel. Verkruimel de fetakaas over het mengsel (ik gebruikte een vrij zachte geitenkaas en heb deze toegevoegd aan de saus). Giet vervolgens de saus over het geheel (voeg eventueel nog wat kookvocht toe indien de saus te dik is). Werk af met geraspte kaas.
Schep het geheel in vier kleine kommetjes (of doe zoals ik en giet alles in een grote ovenschotel), werk af met extra gemalen kaas, paprikapoeder en in reepjes gescheurde salieblaadjes.
Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 20-30 minuten (ik kon zo lang niet wachten en zette de ovenschaal gewoon nog 10 minuutjes onder de grill zodat de kaas kon smelten).
Haal het hete gerecht uit de oven en smullen maar.
Mmm, dat klinkt lekker. Echte comfort food!
Eentje om te onthouden