Omdat er bij ons bezoek aan C-mine weinig animo was om onder de grond of in de hoogte te gaan, kochten we geen ticket voor een bezoekje aan de oude mijnsite zelf. We gingen na de tentoonstelling over Charles en Ray Eames wel nog even rondwandelen op de terreinen van C-mine en brachten een bezoek aan het atelier van Pieter Stockmans dat daar ook gevestigd is.
Ik kende het werk van Stockmans al een beetje – een aantal stukken zijn o.a. te koop bij Piet Moodshop in Gent – maar hier was er natuurlijk nog veel meer te zien.
Het Stockmansblauw is speciaal door Pieter Stockmans ontwikkeld en het combineert prachtig met het zuiver wit van het porselein. Door de hogere temperatuur waarop het porselein gebakken wordt, blijven slechts een beperkt aantal kleuren stabiel, maar het eindresultaat is wel veel sterker (ook al ziet het werk er ongelooflijk broos uit). Door de hoge temperatuur (1400°C) krijg je ook een hagelwit porselein. Heel wat topchefs uit binnen- en buitenland bestellen bij studio Stockmans een gepersonaliseerd servies voor hun restaurants.
Studio Pieter Stockmans zit in een mooi gerestaureerd pand waar het daglicht ruim binnen valt. Ideaal dus om boven een tentoonstellingsruimte in te richten. Nog tot 28 mei 2017 loopt daar ‘Powers of materials’. In de tentoonstelling wordt ingezoomd op het werk van 12 designers: van Maarten Van Severen over Xavier Lust tot Piet Stockmans (uiteraard). Ontwerpers die stuk voor stuk pionier zijn door hun bijzondere materiaalinnovaties en toepassingen. Net zoals Charles en Ray Eames dus die destijds nieuwe mogelijkheden opzochten met het gebruik van plywood en kunststof in de meubelsector.
Kom je naar C-mine en hou je van design, breng dan zeker ook een bezoekje aan deze studio, het is beslist de moeite waard. Alle info vind je op de website.
O, wil ik zeker opnieuw bezoeken! Zalig toch! Wat een stijlvol en tegelijkertijd delicaat werk!