Soms heb ik niet zo heel veel zin om te koken (lees: lang in de keuken te staan) maar wil ik toch wel iets lekkers en gevarieerd op tafel zetten.
Soms ga je winkelen en merk je dat er in jouw grootwarenhuis heel wat kortingen zijn (genre: 1 portie kopen, 2de gratis).
Soms lig je met restjes in de koelkast (genre: nog 2 wortels, nog een stukje fruit dat dringend vraagt om opgegeten te worden, een stukje kaas, …) die om een creatieve oplossing vragen naar verwerking in een of andere maaltijd.
Combineer die drie zaken en presenteer alles een beetje leuk en dan krijg je volgend resultaat op pakweg een half uurtje:
Een hapje vooraf: restje soepstengels met potje olijvenpesto…
…sardientjes op azijn en restje brie met enkele noten en overgebleven druifjes…
Een slaatje van mozzarellabolletjes, de laatste avocado en de laatste twee tomaten in de groentemand…
Quinoasalade met geroosterde groente: één portie halen, tweede portie gratis
Gemengde salade: zakje ‘luiewijvensla’ (gekuiste, gemengde sla: rucola, jonge spinazie, veldsla), halve komkommer uit de groentelade, verse aardbeien (bakje kopen, bakje gratis) en kruidige croutons.
Wij zijn hier geen grote sla-eters, een krop sla kopen betekent meestal dat een deel bij het afval terecht komt dus koop ik liever eens een zakje gemengde slablaadjes om aan te vullen met andere groente zodat er geen eten in de afvalbak eindigt.
De laatste tronk witloof met de laatste kiwi en een sinaasappel die dringend verwerkt moest worden (‘a vif’ gesneden). Die combinatie van groente met fruit, het geeft een verrassend frisse en smakelijke toets.
En als dessert nog meer aardbeien met enkele frambozen op een pancake (klein potje met 6 stuks in snelverkoop) en een lepeltje mascarpone.
Ik kan u vertellen dat er heerlijk gesmuld werd aan tafel 😉
Een restjesfeestmaal zowaar!