Tijdens mijn laatste bezoekje aan de Krook/onze stadsbib nam ik nog eens een kookboek mee, Easy van Bill Granger. Jaren geleden keek ik met plezier naar zijn kookprogramma op TV en schreef ik nog enkele van zijn recepten neer in een notaboekje. Aangezien ik zelf het liefst eenvoudige en ongecompliceerde gerechten maak, kon een titel als Easy me wel bekoren. Ik doorbladerde het boek en selecteerde enkele recepten die ik eens wou uitproberen.
Deze kaastaart was het eerste.
Het recept spreekt van een eenvoudig korstdeeg maar geeft meteen mee dat je gerust een kant-en-klaar deeg kan gebruiken wanneer je weinig tijd hebt. Ik haalde bijgevolg ongegeneerd een pakje bladerdeeg (mijn standaard ingrediënt voor het maken van een snelle quiche) uit de diepvries 🙂
Ingrediënten voor 4 tot 6 personen afhankelijk van hoeveel honger ze hebben 🙂
1 recept korstdeeg (of zoals gezegd een instantdeeg naar keuze)
100 g fetakaas, verkruimeld
250 g ricotta
200 g geraspte kaas, bij voorkeur belegen voor meer smaak maar neem gerust de kaas die je liggen hebt voor bij de pasta, gaat even goed, ik heb het getest 😉
2 eieren, losgeklopt
3 eetlepels slagroom
nootmuskaat
versgemalen peper
grofgehakte rozemarijn (ik gebruikte Provençaalse kruiden bij gebrek aan rozemarijn)
1 eierdooier, losgeroerd (optioneel)
Korstdeeg
385 g bloem
1/2 theelepel zout
170 g koude boter, in stukjes
4 eetlepels ijskoud water
Doe de bloem met zout en boter in een mixer en meng tot het de consistentie van grof broodkruim heeft. Voeg het ijswater toe en pulse tot het nog net geen samenhangend geheel is. Stort het uit op het werkvlak, druk het mengsel tot een bal en leg het verpakt in plasticfolie 30 minuten in de koelkast.
Verhit de oven tot 180°C. Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van ca. 35 cm doorsnee. Leg hem op een licht bebloemde bakplaat.
Of maak het jezelf gemakkelijk en rol een instantdeegje uit 🙂
Werkwijze
Roer in een kom de drie soorten kaas met de losgeklopte eieren, de room, nootmuskaat en versgemalen peper onder elkaar.
Schep het mengsel in het midden van het deeg en strijk het uit tot op ca 5 cm van de rand. Sla de onbedekte deegrand rondom over de vulling heen en bestrooi de vulling met rozemarijn (of andere gedroogde kruiden).
Bestrijk het deeg met de geklutste eierdooier (optioneel) en zet de taart 15-20 min koel weg. Heb je geen tijd of geen zin om daarop te wachten zoals ik dan ga je gewoon naar de volgende stap 🙂
Bak de taart 45-50 min in de oven tot de vulling stevig en het deeg goudbruin is (dek de taart als hij te snel kleurt af met aluminiumfolie).
Wij aten de taart heerlijk heet uit de oven met een witloofslaatje bij, maar in de zomer beslist even lekker lauwwarm met een frisse tomatensla.
Ook goesting gekregen? Laat me zeker eens weten of het jullie gesmaakt heeft 🙂