Recepten kiezen in functie van de ingrediënten in de koelkast (vooral wanneer die best niet al te lang meer blijven liggen), ik doe dat wel eens.
Zo ontdekte ik een receptje voor pancakes met ricotta. Mozarella, mascarpone en ricotta worden hier regelmatig gekocht (en vlot verwerkt in allerlei recepten) maar soms mag het al eens iets anders zijn en dus werd de ricotta verwerkt in kleine dikke pannenkoekjes.
Ingrediënten
4 eieren
350 g ricotta (ik had een potje staan van 250g maar ook nog een rest mascarpone en kwam zo net aan 350g)
185 ml melk
140 g bloem (ik gebruikte 2/3 gewone en 1/3 zelfrijzende bloem, leek me interessant om het luchtige effect wat te versterken)
1 kl bakpoeder
1 snuifje zout
boter om te bakken
poedersuiker om te bestuiven
Werkwijze
Splits de eieren. Roer de ricotta met de melk en de eierdooiers in een kom. Zeef er de bloem en het bakpoeder bij en meng. (Ik koop altijd ‘vloeiende’ bloem, dat spaart mij een hoop geknoei met een zeef en ik win er tijd mee; hier moet het liefst een beetje vooruitgaan in de keuken).
Klop de eiwitten stijf met een snuifje zout. Spatel ze door het ricottamengsel.
Verhit wat boter in een bakpan. Doe per pannenkoekje een grote eetlepel deeg in de pan. Bak zowat 2 minuten op een matig vuur tot de onderkant goudbruin is. Draai om en laat verder bakken tot ze goudbruin en gaar zijn. De kunst is om de pan eerst goed warm te laten worden en niet te snel je pancake te willen omdraaien (net zoals bij gewone pannenkoeken eigenlijk). Doordat de koekjes vrij dik blijven, kon ik gemakkelijk met twee pannen tegelijk bakken. Mijn pannenkoekenpan gaf het snelst en het beste resultaat maar op een gewone pan lukt het uiteraard ook.
Voor het serveren kan je de pannenkoeken nog met poedersuiker bestuiven.
Wat vonden wij ervan?
Ik zette gewoon de pot suiker op tafel, beetje boter, vruchtenjam en kiwi in stukjes. Kwestie van wat variatie te hebben. Ook chocoladesaus en banaan of (blauwe) bessen en honing hadden wellicht op bijval kunnen rekenen (onthouden voor de volgende keer). De pannenkoekjes zijn lekker als dessert maar kunnen ook gerust bij het ontbijt worden geserveerd.
Met bovenstaand beslag bakte ik ruim 25 pancakes, genoeg om ook de volgende morgen nog eens van te smullen dus 🙂
Dit recept kwam uit Budgetkoken II van Libelle
Eén reactie op “Pancakes met ricotta”