Grijs weer en eigenlijk wel zin in iets zoet maar niet direct iets in huis om bij te koffie te snoepen. Dan maar even bladeren in enkele van de kookboeken op zoek naar een eenvoudig recept waarvoor ik alle ingrediënten in huis heb. Dat bleek niet zo vanzelfsprekend maar uiteindelijk vind je altijd wel iets 😉
Ik besloot voor de Zweedse appelcake te gaan.
Ingrediënten (voor ca 6 personen)
2 eieren
250g fijne kristalsuiker
100g boter
150ml melk
1 tl vanille-extract
175g zelfrijzende bloem (gezeefd)
4 kleine appels, geschild en klokhuis verwijderd, in plakken van ca 1 cm
optioneel: slagroom of vanille-ijs voor erbij
Werkwijze
Doe de eieren in een kom met 200g suiker en klop alles met een mixer tot een bleke massa.
Doe de boter, de melk en de vanille in een pan, zet ze op middellaag vuur en verwarm alles al roerend tot de boter gesmolten is.
Klop geleidelijk het warme melkmengsel door het eimengsel en spatel het bakmeel erdoor tot het een gelijkmatig beslag is.
Verdeel de helft van de appelplakken op de bodem van de vorm, giet het beslag er over en dek af met de rest van de appelplakken.
Bestrooi ze met de overgebleven 50g suiker en bak de taart 25-30 min. in een oven van 180°C tot ze mooi gerezen en goudbruin is. Laat de taart een tijdje in de vorm afkoelen, haal de rand van de springvorm eraf en laat de taart op een schaal glijden.
Serveer warm met slagroom of ijs.
Het verdict
Wegens enkel een kleine springvorm gebruikte ik een siliconen vorm, dat gaat ook maar ’t vraagt een beetje handigheid (of geluk) om de taart deftig uit de vorm te krijgen.
Toen ik mijn deeg over de eerste laag appeltjes goot, bleven ze niet allemaal even mooi liggen, maar uiteindelijk zag je daar niet echt iets van eens de taart uit de oven kwam 😉
De taart had een mooi kleurtje na een half uur en ik ging ervan uit dat ze wel voldoende gebakken zou zijn. Achteraf bleek dat ze beter nog 5 minuutjes langer in de oven had gezeten (volgende keer toch maar gewoon eens testen met een priem of mespunt), de smaak was er echter niet minder om 😉
Ik strooide naast de suiker ook nog wat kaneel over de taart, geeft nog wat extra aroma’s mee tijdens het bakken.
De taart werd geproefd en goedgekeurd (zonder slagroom of ijs, dat vond ik nu niet meteen noodzakelijk en was ook niet beschikbaar).
Een eenvoudig recept met ingrediënt die eigenlijk wel standaard in huis zijn; dat zal nog wel eens gemaakt worden 🙂
Mijn bron
Dit recept vind je ongetwijfeld in heel wat kookboeken, al dan niet onder de naam van Zweedse appeltaart. Ik haalde mijn inspiratie uit Delicious, 60x zoete recepten.
Een dessert met appeltjes, dat kan niet slecht zijn. Het ziet er zeer lekker uit!
dat was het effectief ook en bovendien maar weinig ingrediënten nodig en daar hou ik van 😉
Heerlijk, ik ruik het al tot hier ;)! En voor mij mag zo’n taart gerust nog wat vochtig zijn, helemaal droogbakken hoeft niet (hongerrrrrrrrr :))!
Ik hou daar eigenlijk ook wel van, zeker als ze net uit de oven komt en nog wat warm is 😉