De tuin in augustus

Weken hoge temperaturen, uren zon en zo goed als geen regen. Dat heeft uiteraard impact op de tuin, ook bij mijn vader, zowel op de bloemen- als op de groentetuin. De opbrengsten zijn beduidend lager dan andere jaren in de groentetuin en in de bloementuin is alles ook veel sneller uitgebloeid.
Toen ik er de voorbije week ging helpen, werd er dan ook al volop gesnoeid (en verhakseld) en geoogst.

Een impressie:

uitgebloeide stokrozen en andere bloemen, uitgebloeide en verdroogde erwtenplanten, snoeisel van de blauwe regen,… het werd allemaal naar de verhakselaar gebracht en verwerkt (een stevig volume in zijn totaliteit, op de foto staat maar een fractie);

die blauwe regen heeft trouwens absoluut geen last van de droogte, die blijft groeien en bloeien; ook een aantal vlinderstruiken kennen een tweede bloei;

de zonnebloemen hebben hun mooiste tijd gehad (maar kunnen uiteraard nog blijven staan voor de zaden), de zinnia’s houden het nog wel even vol;

het veldje met pompoenen ligt in andere jaren vol met mooi grote exemplaren, nu is de opbrengst een heel pak minder en groeien de vruchten niet meer verder omdat het groen teveel heeft afgezien van de droogte en dus werd de oogst binnengehaald; de notelaar kreunt onder zijn zware last en de droogte en een grote tak brak vorige week af (van die tak alleen verzamelden we al ruim 800 noten die we nu nog even laten drogen en waarvan we later zullen checken of er onder de groene schil mooie vruchten in de schelpen verborgen zitten);

ook in de tomatenserre is de opbrengst lager dan anders maar de Italiaanse planten buiten doen het vrij aardig (geen last van te veel regen gehad dus mooie vruchten).

Er is dus nog steeds veel te zien én te doen in de tuin 🙂

6 reacties op “De tuin in augustus

    1. Ben geen expert wat dat betreft. Normaal blijven ze gewoon langer hangen, groeien ze nog verder en worden ze dus later geoogst maar nu was er van groeien niet echt sprake meer en dus werden ze van het veld gehaald (misschien hadden we toch nog moeten wachten maar soit, op een bepaald moment maak je ook gewoon een keuze). Maar je kan ze dus wel gemakkelijk maanden bewaren op een vrij koele plek.

  1. Mijn blauwe regen herneemt ook weer wat bloeien betreft en vermits hij helemaal voor mijn garagepoort kwam hangen, heb ik die ook al moeten terugsnoeien.
    Je vader heeft, ondanks de droogte toch nog opbrengst. Qua pompoenen heb ik één butternut die hangt te verdrogen, alle kleinere soorten die ik plantte om dan te kunnen opvullen hebben niets opgeleverd.
    En ik zwijg over de tomaten, want dat is voor het tweede jaar op rij geen succesverhaal.

    1. oh Eilish, niet leuk om horen dat opbrengst zo tegenvalt. Papa overweegt (afhankelijk van hoeveel het eerstkomende tijd regent) om nog eens een portie boontjes te zaaien (hij heeft nog zaad liggen). Mits een mooie nazomer/milde herfst zou dat misschien nog iets kunnen opleveren (al blijft het een gok natuurlijk, eerste reeks is dit jaar ook noppes geworden). Volgend jaar beter zullen we maar hopen zeker wat dat betreft?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *