Ik had nog een portie rabarber uit papa’s tuin in mijn diepvries zitten en zocht een passend receptje om dit te verwerken. Inspiratie haalde ik (andermaal) uit Het grote appelboek van Els Debremaeker: een cobbler van appel en rabarber.
Ingrediënten (6-8 personen)
900g rabarber (mijn portie was kleiner maar veel maakt dat eigenlijk niet uit)
450g appels (type golden delicious maar andere soort kan uiteraard ook, wel best een zoetere variant omdat de rabarber al zuur van smaak is)
1 (bio)sinaasappel
4 eetlepels bloem
6 eetlepels basterdsuiker (bruine dus)
1 eetlepel maïszetmeel
1/2 theelepel geraspte gember
boter
1 theelepel rietsuiker
2 eetlepels room
voor het deeg
150 g bloem
2 theelepels bakpoeder
zout
60g zachte boter
3 eetlepels basterdsuiker
120 ml karnemelk (bij gebrek hieraan voegde ik enkele lepels yoghurt toe)
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 220°C.
Maak het deeg: zeef de bloem (of gebruik vloeiende bloem dan hoeft het zeven niet 😉 ) met het bakpoeder en een snuifje zout. Wrijf met je vingers de boter door de bloem (een klusje dat ik met plezier overlaat aan dochterlief, zij houdt daarvan en ik niet echt). Meng er de suiker en de karnemelk (of in mijn geval de yoghurt) onder.
Was de rabarber en de appels en snij het fruit in stukjes. Rasp de schil van de appelsien en pers hem uit (ik bleek zonder appelsien te zitten en gebruikte daarom wat appelsap en liet de zeste achterwege).
Meng de rabarber en de appels met de sinaaszeste, het sap, de suiker, de bloem het maïszetmeel en de gember.
Bestrijk een ovenschaal met boter, verdeel het fruitmengsel over de schaal en schep hoopjes deeg op het fruit zodat dit deels (niet volledig) bedenkt wordt.
Roer rietsuiker door de room en verdeel over het deeg (of strooi gewoon nog een beetje suiker over het deeg wanneer je geen room hebt staan).
Zet de cobbler voor 10 minuten in de hete oven en verlaag de oventemperatuur vervolgens naar 180°C. Laat nog 20-30 minuten bakken in de oven.
Warm geserveerd het lekkerst. Smakelijk!
Het verdict
Ik vond het erg lekker, de huisgenoten zijn iets minder fan van rabarber maar aten wel hun bordje leeg 😉
Eigenlijk kan je dit recept met heel wat soorten fruit maken, de deegbolletjes geven een extra toets aan het geheel. Zeker voor herhaling vatbaar 🙂
Dit recept is er ook eentje uit Het grote appelboek van Els Debremaeker.