Deze maand lukte het me eindelijk nog eens om nieuwe recepten uit te testen (muzikale picknicktradities met vrienden zijn daarvoor een goede aanleiding).
Ik maakte twee verschillende soorten cupcakes en aangezien alles zo goed als op was, ga ik ervan uit dat ik ze als geslaagd mag beschouwen en ze hier dus wel kan delen 😉
Blauwebessencupcakes
Hiervoor haalde ik mijn inspiratie uit het maandelijkse magazine dat je gratis in de Carrefour kan vinden, een receptje van Manon Macaron. In weze maak je deze muffins met een 4/4 deeg en voegt er de blauwe bessen aan toe. Aangezien ik nog braambessen uit mijn vaders tuin in de diepvries zitten had, besloot ik deze te gebruiken (ook blauwe bessen, toch?).
Ingrediënten
200 g kristalsuiker (ik hield het op 160 g)
4 eieren
200 g boter
200 g zelfrijzende bloem
250 g blauwe bessen (of in mijn geval braambessen dus)
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 180°C.
Mens de suiker met de eieren en klop goed los, laat de boter smelten.
Meng de gesmolten boter onder het eiermengsel en voeg de bloem toe.
Meng tot een glad cakebeslag en voeg als laatste de bessen toe.
Schep het beslag in de muffinvormpjes.
Bak de muffins ca 35-40 minuten in de oven.
Verdict
Ik minderde de hoeveelheid suiker een beetje en de zurigheid van de braambessen zorgde ervoor dat alles mooi in balans kwam. De cupcakes blijven ook zonder probleem enkele dagen houdbaar (voor het geval je toch niet alles in één keer opsmult).
Cupcakes met havermout, peer en donkere chocolade
Een receptje van Claudia Van Avermaet, uit haar boek ‘Een dagelijkse portie Power’
Ingrediënten
200 g havermout (gemalen)
50 g amandelmeel
1 el bakpoeder
2 eieren
250 ml amandelmelk
2-3 peren, in stukjes
50 g donkere chocolade, in stukjes
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng de havermout, het amandelmeel en het bakpoeder in een grote kom door elkaar.
Neem een andere kom en kop daarin de eieren met de amandelmelk los.
Snij de peren en de chocolade in stukjes.
Doe het eimengsel bij de havermout, meng alles goed door elkaar en voeg de stukjes peer en chocolade toe.
Vul de muffinvormpjes en zet bak ze ongeveer 20 minuten in de oven.
Lekker als ontbijt of snack, eventueel met een toefje Griekse yoghurt of kokosyoghurt.
Verdict
Een minder zoet, iets gezondere cupcake al was het maar door de havermout en de afwezigheid van toegevoegde suiker. Een gezonder tussendoortje dus waar je extra van kan genieten 🙂
Hier werden ze beide gesmaakt, benieuwd welke jouw favoriet is 🙂