Limoen-ricottacake

Toen ik bij Tales from the crib het recept voor limoen-ricottacake to die for las, kwam dat recept eigenlijk als geroepen. Ik had net 2 limoenen en een potje ricotta in de ijskast staan die dringend verwerking nodig hadden (echt!).

Mijn portie ricotta was iets te klein voor het recept maar ik vulde aan met mascarpone die ook nog in de ijskast stond en dat werkte perfect. Ik gebruikte ook iets minder suiker, zo’n 150g, de pot was leeg 😉 en ook dat leidde toch een goed eindresultaat.

Ingrediënten

  • 75 gram boter + extra om in te vetten
  • 170 gram suiker
  • 250 gram ricotta
  • de geraspte schil van twee limoenen + het sap
  • 3 eieren, gesplitst
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • een cakevorm

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 180 graden. Vet de cakevorm in.
Meng de boter en suiker en spatel de ricotta, de geraspte schil en het sap erdoorheen.
Klop de eierdooiers een voor een door het mengsel.
Meng er vervolgens de bloem onder.
Klop het eiwit stijf en meng door het beslag.
Giet in de cakevorm en bak 45 minuten tot goudbruin (check met een naald of de cake gaar is).

Het deeg was al om duimen en vingers bij af te likken waardoor de verwachtingen nog hoger gespannen waren.

De cake kwam mooi omhoog in de vorm en zag er prachtig uit van kleur. Braaf gewacht tot hij afgekoeld was en dan voorzichtig uit de bakvorm gehaald (wat gelukkig vlotjes ging).

Het resultaat is een licht zoet gebak met een frisse, subtiel zurige toets. Heerlijk genieten bij een tas thee of koffie of voor de liefhebbers misschien wel met een glaasje limoncello 😉

Smakelijk (en nog eens bedankt Kelly/Lilith om toch voor die kookcursus in te schrijven en dit heerlijke receptje te delen)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *