Leuke recepten vind je soms op plekken waar je ze niet meteen verwacht. Via Evelien van sharemyfood zag ik een aankondiging passeren over het magazine dat ze in elkaar gebokst had voor Reli vacances . Omdat een reismagazine over Frankrijk ons sowieso wel zou kunnen interesseren en inspireren, bestelde ik er eentje (ook al zijn wij geen huurders van vakantiehuisjes).
Het bleek inderdaad een aangenaam stukje lectuur met tips die we nog niet allemaal kenden (en die we zeker meenemen voor volgende reizen naar onze zuiderburen) en ook met een lekker receptje dat ik wel eens wou uitproberen 😉
Ondanks de eerder Grieks klinkende naam is clafoutis een echt Frans gerecht. Meestal worden er kersen gebruikt, maar ander fruit zoals vijgen of peren zijn uitermate geschikt. Aangezien er in november niet veel kersen meer te krijgen zijn (tenzij uit pot) maar wel volop Vlaamse peren in de winkels liggen, besloot ik voor deze variant te kiezen.
Ingrediënten
500 g fruit (in dit geval dus peren)
60 g bloem
60 g amandelpoeder
250 ml melk
4 eieren
200 g suiker (ik gebruik doorgaans minder suiker dan opgegeven, in dit geval 150 g denk ik)
2 zakjes vanillesuiker
boter
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de peren en snij ze in partjes.
Zeef de bloem en het amandelpoeder in een kom (ik geef toe dat ik daar meestal het zeven oversla, geen geduld genoeg daarvoor 😉 ). Voeg de eieren, de melk en 180 g suiker toe. Klop stevig op tot een glad en dik vloeibaar beslag.
Vet een ovenschaal in met boter en doe er de peren in. Schenk er het beslag over en zet de taart 20 minuten in de oven.
Meng de overgebleven 20 g suiker met de vanillesuiker en strooi over de clafoutis. Zet nog 10 minuten in de oven.
Ons heeft het in elk geval gesmaakt!
Ik hou heel erg van gebak met peren. Dit kan alleen maar lekker zijn!
En laat er nu nog wat peren van eigen kweek in de frigo liggen…
Wat een heerlijk toeval 😉