Tegenwoordig (de voorbije maanden eigenlijk) breng ik in het weekend meer tijd in de keuken door. Kokkerellen en foodpreppen blijken vaak een oplossing om een zwaar hoofd weer wat lichter te maken (meer dan bv lezen of TV-kijken en mijn laptop gaat ook minder vaak open).
Het voorbije weekend inspireerde ik mij op een receptje dat ik uit het gratis foodmagazine van Carrefour haalde (daar kreeg het de naam appel-perenjaar op grootmoeders wijze). Niet te veel ingrediënten, eenvoudig te bereiden en snel klaar, helemaal mijn stijl dus 😉
Voor de taartbodem gebruik je een portie kant en klaar kruimeldeeg (ik had enkel nog een portie bladerdeeg in de diepvries zitten en gebruikte die, lukt even goed alleen de smaak en textuur is een beetje anders) en 2 el amandelpoeder (zal wellicht ook wel zonder lukken, maar het zorgt ervoor dat de bodem niet te vochtig wordt).
Voor de vulling kies je een tweetal appels en een peer (het recept koos voor jonagold en durondeau, ik gebruikte wat er in mijn fruitschaal lag, nl. 2 golden en een nog niet zo rijpe doyenné) die je schilt en in kleine blokjes snijdt, je giet er het sap van 1/2 citroen over zodat ze niet bruin worden.
Laat 40g zachte boter smelten met 60g suiker, roer onder de lauwe massa 2 eierdooiers en meng het geheel vervolgens met de fruitblokjes. Giet het geheel in de taartvorm (dat kan een springvorm zijn, maar ik gebruik meestal een siliconen bakvorm) en bak gedurende 20-25min in een oven op 180°C.
Ik strooide er nog wat kaneelpoeder over omdat ik de geur heerlijk vind en de smaak ook perfect past bij de appel en peer.
Hou je niet zo van kaneel dan kan je afwerken met wat abrikozenconfituur (aangelengd met water, kort laten koken en eventueel zeven) en poedersuiker. Het laagje zorgt ervoor dat het fruit niet oxideert of uitdroogt.
Met een tas stevige koffie, een kopje kruidige thee of een beker warme chocolademelk, geniet ervan!
Eentje om te proberen. Dat kan niet anders dan lekker zijn.
en vooral ook heel eenvoudig 😉
Wauw! Je bent toch echt wel een keukenprinses!
Je doet me blozen, ik waag me enkel aan eenvoudige dingen hoor (voor het complexere werk verwijs ik met plezier door naar mijn jongste zus)
ah troosttaart! maar ‘k zou er wat gele pudding bijdoen
Troosttaart is ook een mooie naam en die variant met gele pudding dat zou er hier ook vlotjes ingaan 😉