La cité du vin – Bordeaux

Het weer was niet altijd even stralend tijdens ons verblijf in Bordeaux. We hielden de meest grijze en regenachtige dag dan ook voor de binnenbezoekjes die we hadden uitgekozen, aan La Cité du vin en Les bassins de lumières.

Een ritje met de tram bracht ons bijna aan de voordeur van onze eerste bestemming.

 

Een modern museum gewijd aan de wijn, zo kan je het Cité du Vin best omschrijven. Je vindt er een interactieve tentoonstelling over wijnen en de productie ervan, waarbij je je via verschillende thema’s helemaal kan verdiepen in de wijncultuur.

Benieuwd hoe het Cité du Vin eruit ziet? Dit filmpje neemt je mee naar het museum dat pas in 2016 haar deuren opende.

Het gebouw bevindt zich op de oevers van de Garonne en is al een kunstwerk op zich. De imposante toren van 55 meter hoog kan je al van ver zien. Een boottochtje geeft je het beste uitzicht.

 

De voorgevel is samengesteld uit glazen panelen en geperforeerd aluminium. Sommigen zien in het gebouw een knobbelige wijnstok, verankerd in een glazen basis die de Garonnerivier voorstelt. Anderen zien er dan weer een decanteerkaraf in. De architectuur roept duidelijk verschillende associaties op en dat zal misschien wel de bedoeling geweest zijn 😉

Wanneer je eenmaal binnen bent, valt de gigantische ruimte op. Met maar liefst 13.350 m² verdeeld over 10 verdiepingen plaats genoeg voor een grote reis door de tijd en een ontdekking van de verschillende wijnculturen via diverse thema’s.

 

Je maakt een vlucht over de verschillende wijngebieden dankzij een projectie op drie gigantische schermen en op de vloer. Een serie interactieve wereldkaarten laten je kennis maken met de wereldeconomie van de wijn. Touchscreens laten je ontdekken hoe de mens als tuinman van de wijngaard de grond bewerkt. Geurtafels laten je kennis maken met de verschillende componenten in de wijn. Levendige schilderijen en animaties vertellen de verhalen van de grote routes die de wereldmarkten van vandaag en morgen met elkaar verbinden, je duikt in de geschiedenis van de grote wijnculturen doorheen de eeuwen heen…

Onder het gebouw is een wijnkelder te vinden met zo’n 14.000 flessen wijn uit maar liefst 80 verschillende landen. Op de 8ste verdieping kan je bij de grote bar genieten van een glas wijn (of niet alcoholisch druivensap), inbegrepen in je toegangsticket tot het museum (gezien het uur – aperotime – gingen wij voor de bubbels op de kaart).

 

Je hebt er ook een mooi uitzicht over de stad en de omgeving (we zagen alvast heel duidelijk de bunkerbasis liggen waar ze later die dag nog op bezoek gingen).

 

Wie graag eens wat meer te weten wil komen over wijn in al zijn aspecten, is hier zeker aan het juiste adres 🙂

Alle praktische info lees je op de museumwebsite.

Loop trouwens ook nog even buiten rond. Je hebt er een goed uitzicht op de moderne Pont Jacques-Chaban-Delmas, of ook de Pont Bacalan-Bastide, een hefbrug over de Garonne.

Het is de grootste in zijn soort in Europa, officieel in gebruik genomen in 2013. De lengte van de totale constructie is 575 meter; de eigenlijke brug is 433 meter lang. Het brugdeel dat kan worden opgeheven, is 117 meter lang en kan tot 53 meter boven het wateroppervlak schuiven.
Net op het moment dat wij er liepen, stond de brug trouwens ‘open’ en kon een mooi zeilschip, dat de dagen voordien aan de kade van de binnenstad aangemeerd lag, uitvaren.

 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *