Tijdens de achttiende eeuw wordt onder de rots stapje voor stapje een nieuw kasteel gebouwd. Als je goed kijkt, zie je de verschillende stijlen van de gebouwen.
In de negentiende eeuw verblijft Victor Hugo twee keer in het kasteel. Hij vindt het somber, verlaten en desolaat en als goed romanticus is dat in zijn ogen prachtig. Hij is niet de laatste kunstenaar die het dorp bezoekt.
Het dorp wordt ook populair bij de impressionisten. Monet, Renoir, Degas, Pissarro zijn vaak te vinden in de straatjes en vinden inspiratie in het landschap. Er zijn dan ook flink wat schilderijen gemaakt in en rondom het dorp.
La Roche-Guyon duikt in de twintigste eeuw nog even op in de wereldgeschiedenis als de Duitse Generaal Rommel in 1944 het kasteel zijn hoofdkwartier maakt.
Het kasteel speelt ook een rol in het Blake en Mortimer stripverhaal ‘de Valstrik‘ van Edgar P. Jacobs. Van hieruit reist Mortimer in de tijd met de “chronoscaaf” van Miloch. Tijdens ons bezoek liep er trouwens net een tentoonstelling (nog tot november 2022) over dit verhaal met uitvergrote prenten uit de strip en zelfs een reconstructie van de chronoscaaf in de kelder.
Bij de oevers van de rivier ligt een groente- en fruittuin van 3,5 ha groot. In 2004 werd ze volledig hersteld en heraangelegd volgens de plannen uit 1741. Vanuit het kasteel heb je een mooi uitzicht op de potager-fruitier. Alles wordt er trouwens volledig biologisch gekweekt en geteeld.
ja hoor veel inspiratie
maar ik wist in feite al dat elke streek van Frankrijk veel boeiends te bieden heeft
Wij zijn en blijven fan van het land en ik vind het leuk om onze ervaringen te delen 🙂