Plastic Fantastic?

Op een zonnige zondig in februari trokken wij nog eens richting binnenstad voor een bezoekje aan één van de Gentse stadsmusea. Daar mag je tussen 10 en 13u gratis binnen als Gentenaar en dat is dus ideaal om snel even een tijdelijke tentoonstelling mee te pikken.

Van Leo Baekelands wereldberoemde uitvinding ‘bakeliet’, over de massaproductie na de Tweede Wereldoorlog, tot ingenieuze hoogtechnologische toepassingen en de desastreuze plastic soup van vandaag. De expo ‘Plastic Fantastic?’ neemt je mee doorheen de geschiedenis van de kunststoffenproductie en -consumptie.

De tentoonstelling is niet echt groot, maar wel boeiend. Alles startte min of meer met de uitvinding van het bakeliet, de allereerste volledig synthetische kunststof. Een uitvinding van de Gentenaar Leo Baekeland trouwens, die er wereldberoemd mee werd.
Je maakt als bezoeker een duik in de geschiedenis van de kunststoffen die in de 20ste eeuw een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven werden. Van alledaagse voorwerpen zoals brooddozen en medische spuiten tot designklassiekers zoals de bakelieten radio en telefoon, kunststoffen zijn uitermate veelzijdig. Die veelzijdigheid wordt aan de hand van een alfabet creatief in beeld gebracht.

Er zijn de meer voor de hand liggende voorwerpen uiteraard, maar zo had ik er zelf eigenlijk nog nooit bij stilgestaan dat ook biljartballen, ooit standaard gemaakt uit ivoor, al jaren gemaakt worden uit kunststof (gelukkig maar).

In het interactieve plastic lab, krijg je nog een beter zicht op de veelzijdige eigenschappen van kunststoffen en kan je dat aan verschillende praktische opstellen ook zelf eens uittesten. Daarnaast krijg je als bezoeker ook een kijkje in de fabriekssfeer met indrukwekkende machines en matrijzen. Videogetuigenissen nodigen je uit om na te denken over de vraag: “Is plastic nu echt fantastisch?”

In lijn met de boodschap van duurzaamheid, is de scenografie van de tentoonstelling opgebouwd uit gerecycleerde kunststoffen en productieafval. Dit circulaire ontwerp zorgt ervoor dat de tentoonstelling zelf bijdraagt aan het verminderen van de plastic afvalberg. En wie zin heeft, kan op een omgebouwde fiets zelf even op de trappers staan om enkele plastic dopjes te ‘versnipperen’ 😉

De tentoonstelling is geschikt voor bezoekers van alle leeftijden en loopt nog tot juni 2025. Voor de jongsten is er een apart parcours/spel in de tentoonstelling geïntegreerd en er is zelfs een speel- en leeshoekje.

En wanneer je er toch bent, neem meteen ook eens een kijkje op de andere verdiepingen, want ook de vaste tentoonstelling is meer dan de moeite waard.

Alle praktische info lees je op de website van het museum.

Eén reactie op “Plastic Fantastic?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *