Mei-alfabet

De vijfde maand van het jaar 2025, de vijfde poging om ze weer te geven in beelden volgens het alfabet.

A – Akelei

Een heel dankbaar voorjaarsbloeiertje, houdt het dankzij zijn wortelstok verbazend goed vol tijdens droge periodes en zaait zichzelf ook vrij vlotjes uit. Bij mij zijn de plantjes nog klein en groeien ze iets minder snel wegens de moeilijker bodem, maar bij mijn vader stonden ze dit jaar extra weelderig in hele mooie kleuren, variërend van wit tot donkerpaars en heel veel roze tinten.

B – Broccoli flatbread

Een gezond en lekker tussendoortje dat ik regelmatig eens maak voor Maya. Het receptje zette ik eerder al op mijn blog.

C – Croutons

Ik hou enorm van zelf gebakken croutons, een ideale manier om oud brood te verwerken. Op frissere dagen geven ze een extra toets aan de soep, maar in de zomer zijn ze ook heerlijk in een salade (panzanella).

D – Duizendschoon

Bloeiend in de tuin in Zomergem, groeiend op ons terras voor volgend jaar (samen met de Cosmea die nog dit jaar zal bloeien)

E – Erwtjes

In de moestuin (en in de diepvries); wel enkel fan van de echte ‘petit pois’, geen halve knikkers op mijn bord :p

Vorig jaar werden de planten in de tuin graag gegeten door de slakken, intussen verschijnen er toch al peultjes. Laat de oogst maar komen :p

F – Fuchsia (of bellekesboom zoals wij ze ook wel eens noemen)

Bij mijn vader hangen er jaarlijks verschillende fuchsia in potten aan het ’tuinhuis’. Onlangs bracht hij voor mij ook een aantal plantjes mee van de markt voor geen geld. En dus sieren er hier nu ook vier potten met fuchsia in verschillende kleurencombinaties ons terras. Bij het uitplanten braken er 2 takjes af en die zette ik dan maar in een vaasje in huis om nog even van te genieten.

G – Grasveld (of vooral het andere dan gras daar)

Toen we pas onze intrek namen in ons huis lieten we het gras inzaaien. Intussen blijft er van de ingezaaide gras niet zo heel veel meer over. Weinig maaien en mulchen zorgde ervoor dat het oorspronkelijke steviger ‘weidegras’ van voorheen terug terrein won, in combinatie met heel wat kruidachtigen. Die laatste (en het weinig maaien) zorgen er trouwens voor dat in de droge periodes ons grasveld een stuk langer groen blijft. Ook de bijtjes zijn maar wat blij met de boterbloemen, hondsdraf, klaver en andere bloempjes die er opduiken.

H – huiskamerplanten

Een aantal planten moest dringend eens nieuwe potgrond krijgen en tegelijk werden er ook planten opgesplitst en scheuten in aparte potjes gezet. Op die manier had ik meteen een aantal exemplaren voor een plantenruilactie op het werk binnenkort en hoop ik mijn plantencollectie thuis een beetje te kunnen uitbreiden met nieuwe soorten 🙂

I – Iris

De bloemen in onze voortuin zijn intussen al uitgebloeid, maar mijn vader heeft nog een andere soort staan die het heel erg naar zijn zin heeft daar want de plant doet aan spontane vermeerdering en daar kunnen we in dit geval alleen maar blij om zijn.

J – Junkfood – burgers

Bij hamburgers denk je spontaan aan junkfood, maar ze lenen zich ook uitstekend tot een homemade en gezondere variant. Een stuk vlees van goede kwaliteit, gebakken op de grillpan, op een beter broodje en met verschillende soorten verse groente (geraspte wortelen, sneetjes komkommer, schijfjes tomaat, avocado) en een yoghurtsausje of een pittige chilisaus zorgen voor heerlijk comfortfood op tafel waar niemand neen tegen zegt.

K – Kate Moss – Citadel

Het was een dik boek, maar opnieuw zo mooi om te lezen. Ik blijf echt wel fan van haar boeken en ik ben niet de enige in huis 😉

Een derde deel in een soort van trilogie, maar eerder subtiel zodat je ze perfect apart kan lezen.

L – Lupines

Vorig jaar verhuisden een aantal zelf gezaaide lupines van bij mijn vader naar onze voortuin. De plantjes bloeiden vorig jaar (nog) niet, maar kwamen wel goed de winter door. Dit jaar groeiden ze uit tot mooie planten die zowaar bloemen in vier verschillende kleuren opleverden.

M – Meikever en meiklokjes

Heel toepasselijk voor deze maand: een (letterlijk één) meiklokje in onze voortuin en meerdere meikevers in onze buurt gespot.

N – Naakt

Deze maand ontdekte ik nieuwe kunst in onze buurt, meer bepaald 2 werken van Nicolas Lavarenne. Ik herkende de typische bronssculpturen op stokken/palen meteen, we zagen het werk van deze Franse kunstenaar jaren terug voor het eerst tijdens een tentoonstelling in open lucht aan onze kust. De werken staan niet meteen in de mooiste omgeving, maar maken de omgeving wel een beetje mooier 😉

O – Ontbijt met verloren brood

Favoriet ontbijt van dit moment bij Maya: verloren brood, en passend bij het seizoen vaak met verse aardbeien erbij. Ik ben zelf ook fan, voor mij met een beetje lichtbruine suiker, voor haar liever met wat bloemsuiker of gewoon zonder suiker want de aardbeien zijn op zich al lekker zoet :p

P – Pinksterbloem

Ze bloeit meestal een pak vroeger dan Pinksteren, maar ik vind het vooral een schoon wild bloemeke dat hier in de buurt wel eens in de bermen verschijnt.

Q – pas

R – Radijzen

Verse radijsjes in drie kleuren uit de moestuin van mijn vader. Een aantal radijsjes geraakte niet tijdig geoogst en heeft nu bijna de grootte van raapjes. Ze staan intussen ook te bloeien, dus misschien kunnen we wel zaadjes oogsten.

S – Slaapmutsjes

De eerste zaden oogstte ik een aantal jaar geleden eens in een wegberm tijdens een wandeling. Mijn vader zaaide ze uit en de plantjes waren in zijn tuin meteen vertrokken. De eerste plantjes in onze voortuin deden het niet echt goed, ze groeiden amper en kregen maar enkele bloemen. Vorig jaar verwelkte er één plantje na de zomer niet en bleef het zelfs de hele winter groen. Het zorgde ervoor dat we dit voorjaar een mooie steviger plant kregen die al heel wat bloemen droeg en hopelijk voor spontane zaailingen zal zorgen. En wellicht kunnen er nog wel enkele plantjes extra van Zomergem naar Gent verhuisd worden, zodat er volgend jaar hopelijk nog meer van deze vrolijkerds onze voortuin zullen sieren.

T – Terrasplanten

Ik hou wel van wat extra potten met bloemen en kruiden op ons terras. Een beperkt deel zijn meerjarigen, de meeste zijn eenjarigen en/of bloembollen. Op zich ook hier nog plaats voor een pak meer, maar het moet ook allemaal haalbaar blijven om te verzorgen en dus hou ik het aantal toch eerder binnen de perken. Ik heb immers geen serre of ruimte waar ik in de winter planten kan bewaren, dus de meerjarigen moeten toch ook wat koude kunnen verdragen en voor zaailingen moet ik altijd wat langer wachten om te starten. Ik koop doorgaans kleine plantjes (die zijn goedkoper, groeien doen ze toch wanneer ze het naar hun zin hebben) en mijn vader heeft ook jaarlijks plantjes op overschot (zaailingen in de serre, spontane zaailingen in de tuin, planten die gesplitst worden …). Maar sowieso nog altijd ruimte om weesplanten op te vangen of eens te experimenteren 😉

U – Uitzonderlijk droog

De voorbije maanden regende het amper en kregen we heel veel uren zonneschijn. Dat is op zich heerlijk, maar op een bepaald moment begin je je wel zorgen te maken. Hoelang kunnen de planten nog verder zonder water, hoe lang voor de regenwaterput leeg is en we het toilet moeten doorspoelen met leidingwater? Meer nog dan anders gingen we ‘op de kleintjes letten’ en vingen het eerste, koude water bij het douchen op in een emmer en hield ik kookvocht (zonder zout) opzij in een pot om na afkoeling bij de planten te gieten in plaats van het gewoon af en dus weg te gieten. Het contrast met het voorbije, uitzonderlijk natte, jaar is groot. Waar we toen de weerberichten en apps checkten om te zien wanneer het eindelijk eens wat droger zou zijn, doen we nu zowaar een vreugdedansje wanneer er regendruppels uit de lucht vallen. Het kan verkeren.

V – Vergeet-me-nietjes

Ze zorgen voor kleine blauwe wolkjes in de tuin en zelfs bij ons lukt het om spontane zaailingen te krijgen (al zijn ze in mijn vaders tuin veel talrijker). Elk jaar opnieuw ben ik blij wanneer ik in het voorjaar de blaadjes van de nieuwe plantjes ontdek en ze mogen overal bloeien, zelfs rond de wielen van de groencontainer 😉
Intussen zijn de meeste al uitgebloeid, maar volgend jaar komen ze beslist terug.

W – Wandelen

Wanneer de zon komt piepen en het mooi weer is, dan trekken we al eens onze wandelschoenen aan. Deze maand gingen we meerdere keren richting de Assels, waar we de natuur groener zagen worden, er door het mooie weer al volop gras gemaaid werd en waar we zelfs gingen architectuurspotten in de woonwijk.

X – pas

Y – pas

Z – Zaaien & planten – zadenruildoos

In de serre en in de tuin bij mijn vader zodra het kan (en dat is doorgaans vroeg bij hem), maar ook op ons terras en in de voortuin wordt er gezaaid en geplant, zij het in veel beperktere mate. Wel altijd boeiend om te zien wat er beter of minder groeit en fijn wanneer ik zelf zaden kan oogsten om dan weer aan mijn vader te geven om verder mee aan de slag te gaan. Ik tekende ook al een paar keer in op een zadenruildoos van Stefanie. Altijd weer leuk om op deze manier zaden van andere soorten op de kop te kunnen tikken.

En bij deze is het maandoverzicht opnieuw geschreven (op de gebruikelijke pas-letters na). Hopelijk lukt het de volgende maand opnieuw 🙂

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *