Walnotentaart met slechts vier ingrediënten


2026 is blijkbaar een mastjaar: de eiken produceerden bovengemiddeld veel vruchten zodat ze niet allemaal door de dieren worden verorberd en er voldoende exemplaren overblijven om nakomelingen te produceren. Ook de notelaar in mijn vaders tuin deed meer dan zijn best en dus liggen er intussen letterlijk duizenden noten in bakjes, netjes opgekuist, te wachten op verwerking.
Een heel groot deel daarvan zal gekraakt worden om de vogelvoederbakjes te vullen vanaf nu tot een eind in het voorjaar. Maar uiteraard eten we ook wel wat noten op (en deelt hij ze ook graag uit aan de liefhebbers).

Toen ik toevallig online een heel eenvoudig receptje tegenkwam voor een notentaart (waarbij gemalen noten de klassieke bloem in het recept vervangen), stuurde ik dat meteen door naar mijn vader. Intussen is het recept getest én goedgekeurd en krijgt het hier dus een plekje op de blog.

Ingrediënten (8ps)
6 eieren
200g (witte) suiker
240g gemalen okkernoten (in de blender)
40g boter
2tl vanille-extract (optioneel)
voor decoratie:
1tl poedersuiker en enkele walnootpitten

Bereiding
Mix de noten tot een poeder.
Klop de eieren met de suiker tot het mengsel wit is.
Voeg het walnootpoeder en het vanille-extract toe en meng.
Voeg tot slot de gesmolten boter toe en meng opnieuw.
Giet het deeg in een ingevette bakvorm.
Voeg de walnoten toe om te versieren.

Bak 30 min in een voorverwarmde oven op 180°C.
Laat het gebak afkoelen, haal het uit de vorm en leg op een serveerschaal.
Bestrooi met poedersuiker.


Smakelijk!

Aanvulling: voor de eerste versie klopte ik de eieren en de suiker handmatig op, heb beslag was vrij stevig en de taart eerder plat. Voor de tweede versie werden eieren en suiker opgeklopt met een mixer wat maakte dat het beslag vloeibaarder was en wat langer moest bakken in de oven (en de noten voor de afwerking in het beslag zakten), maar wel voor een luchtiger taartje op het bord zorgde.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *