Spekkenfestival 2015 – Oma, mag ik mijn pop terug?

Tweede dag van de tweede week van het Spekkenfestival. Vandaag een Nederlandse voorstelling op het programma met een toch wel ernstig thema: over ouder worden en vergeten.

Het verhaal is eenvoudig: Fien komt elk weekend langs bij haar oma. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt oma ouder en vergeetachtiger. Ze verhuist naar een home waar nog meer vergeetachtige mensen zitten. Uiteindelijk weet oma zelfs niet meer dat Fien haar kleindochter is en gaat ze ze steeds meer in het verleden leven en wordt ze terug een beetje kind tot ze zelfs dat vergeet.

KBG_0856     KBG_0859

Drie acteurs, twee mannen en een vrouw, spelen afwisselend met grote poppen de rollen van oma, Fien en enkele andere bewoners van het home. Ze spelen alle drie met alle poppen wat een extra dimensie aan het stuk geeft en niet storend werkt (al past de ene speler soms net dat tikkeltje beter in de rol van een bepaalde pop / bij een bepaald personage). Ook de kraaien worden heel origineel in beeld gebracht (gemaakt van zwarte handschoenen) en dragen een bepaalde symboliek met zich mee die toch voldoende duidelijk blijkt te zijn voor het jonge publiek: telkens een kraai met een lint gaat vliegen, vergeet oma een stukje meer.

KBG_0861    KBG_0863

Ondanks het vrij zware thema zit er ongelooflijk veel humor in het stuk. Er wordt heel wat afgelachen en bepaalde situaties zijn – zeker voor de volwassenen – vaak heel herkenbaar, soms ook confronterend en ontroerend. De voorstelling bevat immers naast de nodige humor ook heel veel (ingetogen) emotie die zeker bij de volwassenen een gevoelige snaar kon raken.

KBG_0867 KBG_0870 KBG_0871KBG_0869 KBG_0874

Bij het einde van de voorstelling kon het gezelschap dan ook rekenen op een heel warm applaus van het publiek. Deze voorstelling gemist? Als ze nog eens op programma staan, zeker gaan kijken want meer dan de moeite waard!

KBG_0875

Zelf ook zin gekregen om een voorstelling mee te pikken? Het volledige programma vind je terug op www.spekken.be Je kan tickets online bestellen of last minute misschien nog een ticketje kopen ter plekke voor zover de voorstelling niet is uitverkocht.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *