Amandel-perentaart my way

Ik ben geen grote taarteneter noch -bakker, maar een eenvoudig taartje of cake dat wil ik wel nog (s)maken 😉

Ik had wel zin in iets met amandel en er lagen nog peren en dus zocht ik even online naar een passend receptje en dat vond ik bij Dagelijkse kost. Ik bleek alles in huis te hebben (dubbelcheckte nog eens het recept en ontdekte dat in de ingrediëntenlijst de eieren ontbraken, maar daar kon ik nog wel een gokje wagen om twee eitjes te gebruiken, met goed gevolg).

Ik geef je het originele recept hieronder, maar zet er meteen mijn manier van werken bij. Ik durf al eens voor een shortcut gaan, zeker wanneer ik zo extra afwas kan vermijden 😉

Ingrediënten

– 1 vel rond bladerdeeg
– 120 g boter (op kamertemperatuur)
– 100 g suiker
– 200 g amandelpoeder
– 140 g bloem
– 1 dl melk
– 1 vanillestokje
– 2 eieren
– 2 peren (of meer, afhankelijk van de grootte)
voor de afwerking
– 2 eetlepels suiker
– amaretto
– 50 g amandelschilfers

Werkwijze

Gebruik je een klassieke taartvorm, strijk die dan in met wat gesmolten boter, en bepoeder de vorm vervolgens met wat bloem. Bedek de vorm met het vel bladerdeeg. Druk het deeg goed aan tegen de randen. Overtollig deeg snijd je af van de rand.
Of doe zoals ik en leg gewoon het vel bladerdeeg incl. het bakpapier in de vorm en je taart komt na het bakken ook probleemloos los 😉
Weeg alle ingrediënten voor de vulling zorgvuldig af. Die instructie volg ik wel 🙂
In een mengbeker voeg je de melk en de eieren samen. Meng ze met een garde en voeg de zaadjes van een vanillestok of een geutje vanille-essence toe.

Schep de malse boter en de suiker in de mengkom van de keukenrobot. Laat de beide ingrediënten mengen tot een bleke massa.
Voeg er het mengsel van melk, eieren en vanille aan toe. Laat alles even mengen, en voeg ten slotte ook de bloem en het amandelpoeder toe. Meng alles tot een egaal beslag.
Ik heb geen keukenrobot met een grote mengkom en deed alles in een gewone kom. De boter liet ik als eerste vooraf even smelten in diezelfde kom en zo kon ik alles probleemloos (wegen en) toevoegen en mengen met een gewone klopper 🙂

 

Het recept stelt voor om het beslag in een spuitzak te doen en vervolgens in brede cirkelbewegingen over de taartbodem te verdelen. Ik vond daar persoonlijk weinig meerwaarde aan en schepte het beslag gewoon met een lepel op het deeg waarna ik het met de achterkant van diezelfde lepel (kan ook met een spatel natuurlijk) gewoon netjes open smeerde. Voor mij moet taarten bakken zonder teveel ‘gedoe’ kunnen gebeuren en zonder al te veel afwas anders begin ik er gewoon niet aan :p

Schil vervolgens de rijpe peren, verwijder het klokhuis en snij de vruchten in kwartjes. Schik de stukken peer in een stervorm op het taartbeslag. Druk ze zachtjes aan. Leg hierbij de bolle zijde van de peren naar boven, en laat de uiteindjes naar het midden wijzen.
Tip van Dagelijkse Kost: Als je geen rijpe peren gebruikt, pocheer de vruchten dan vooraf. Tip van ondergetekende: zijn je peren niet super rijp, snij ze dan gewoon in smallere partjes en dan kan je dat pocheren gewoon achterwege laten en krijg je ook zachte stukjes peer 😉
Voor de topping strooi je de amandelschilfers in een schaaltje en besprenkel ze met een scheutje amaretto. Giet wat kristalsuiker in een tweede schaaltje en “paneer” hierin de vochtige amandelschilfers. Of doe zoals ik en giet gewoon alles in één bord en meng het luchtig onder elkaar met je vingers, werkt even goed 🙂

Verdeel de gesuikerde amandelen vervolgens over het gebak.

Bak de taart gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven op 180° C (of laat je taart gewoon iets langer in de oven staan wanneer je die niet hebt voorverwarmd en test met de punt van een mes of het gebak nog vochtig is en eventueel nog iets meer baktijd nodig heeft).
 

Laat de taart nadien rustig afkoelen en haal ze uit de vorm. Smakelijk!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *