Over kookboeken en TV-koks

Ik heb niet zo veel kookboeken, ik kijk daar wel graag in maar vaak zijn er slechts enkele recepten in een boek die ik echt zelf wil klaarmaken. Ik zijn wel enkele chefs die ik graag bezig zie op TV: Donna Hay, Bill Granger, Jamie Oliver en Nigella Lawson. Stuk voor stuk mensen die dolgraag eten en met eten bezig zijn maar die het ook graag eenvoudig houden, en meestal mag het nog vooruit gaan ook. My kind of cooking 😉

Van Jamie Oliver haalde ik ooit ‘Ministry of food – Jamie’s Kookrevolutie’ in huis. Onlangs nam ik het boek nog eens uit de kast, veel te lang geleden dat ik het nog doorbladerde eigenlijk. Goed om nog eens te zien welke recepten ik al klaarmaakte en welke ik misschien nog eens moest uitproberen (of er mijn eigen draai aan geven, want dat doe ik wel vaker).

Ik liet me inspireren door zijn recept voor snelle roerbakzalm, ideaal om de mooie (maar niet zo grote) portie verse biozalm te verwerken die nog in de ijskast lag.

Voor 2-3 personen
zeezout en peper uit de molen
200 g basmati- of wilde rijst
350 g zalmfilet (bij mij dus iets minder maar dat ging ook)
een hand gepelde pinda’s (optioneel wat mij betreft, ik liet ze dan ook weg)
een stuk verse gember
1 teen knoflook
1 verse rode peper (ik gebruikte een half gedroogd pepertje dat ik nog liggen had)
een bosje verse koriander (die was helaas niet meer beschikbaar en dus zonder)
arachideolie
1 eetlepel currypasta
een hand peultje (of in mijn geval een puntpaprika en pijpajuintjes uit de groentelade
2 dl kokosmelk uit een pakje of een blikje (was iets meer bij mij, geen zin om een restje te laten staan, de smaak blijft even goed, het resultaat is gewoon iets meer ‘vloeibaar’)
1 limoen
een handvol taugé (liet ik weg, geen echte fans in huis en lag niet in mijn ijskast)
ik voegde last minute wel nog enkele kerstomaatjes toe die al een beetje over hun hoogtepunt heen waren

Bereiding
Kook de rijst zoals je dat gewoon bent. Ik giet de droge rijst altijd even in een pan met hete olie en roer het geheel goed door voor ik warm water toevoeg. Het zorgt ervoor dat de rijst minder kleverig is. Eens de rijst gekookt, voeg ik nog wat kurkuma toe, het geeft een mooie kleur en naar het schijnt zorgt kurkuma er ook voor dat voedingsstoffen beter worden opgenomen door het lichaam, mooi meegenomen dus 😉
Hak de zalm in kleine stukjes van ca 2 cm op 2 cm. Schil de gember, de knoflook en snijd ze in dunne plakjes. Snij het pepertje in kleine ringetjes. Heb je koriander, hak dan de steeltjes fijn en hou de blaadjes apart.
Zet de wok op hoog vuur en laat de olie warm worden. Doe knoflook, gember en het grootste deel van de gemalen peper en de koriandersteeltjes in de pan. Roerbak kort, doe er de currypasta bij en roerbak nog kort verder. Doe de zalm erbij, de andere groente en de kokosmelk en laat nog even bakken. Proef en breng indien nodig verder op smaak met wat zout en peper.
Doe de rijst in kommetjes, schep het wokmengsel er over en werk desgewenst af met taugé, gehakte pinda’s en korianderblaadjes. Knijp het sap van de limoen over het gerecht uit.

Ons oordeel
Best lekker, een totaal andere manier om zalm te verwerken (en je hebt er per persoon eigenlijk ook minder nodig om toch genoeg gegeten te hebben). De smaak van de limoen maakt het voor mij helemaal af. Een blijvertje 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *