Bloemkoolcouscous

In mijn zoektocht naar bijgerechten voor het oudejaarsetentje (gourmet/steengrill) waarbij er ook voldoende groente op tafel zouden komen kwam ik, naast mijn eerder ge(s)maakte pompoencrème en brocamole uit op bloemkoolcouscous. Ik at dit al eerder en wou dit zelf ook wel eens maken. Ik zocht even op het wereldwijde web en kwam uit op volgend eenvoudig receptje van Njam.

Ingrediënten (voor 4 personen maar indien als bijgerecht in een buffet genoeg voor 10)

1 bloemkool (met een kleine heb je al ruim genoeg ondervond ik)
4 lente-uitjes
4 takjes verse munt (niet beschikbaar op eindejaar en dus een versie zonder)
4 takjes koriander
2 limoenen
1 teentje look, fijngesnipperd
3 el blonde rozijnen (liet ik weg omdat niet iedereen daar zo dol op is)
3 el pistachenootjes
enkele el neutrale olie
enkele el extra vierge olijfolie
1/2 kl gemalen komijn
peper, zout,
gemalen chili (liet ik deze keer achterwege)

Werkwijze

Verwijder de bladeren en het hart van de bloemkool en snijd de bloemkool in grove stukken. Spoel de bloemkool in ijskoud water en laat goed uitlekken.

Hak de bloemkool fijn in een foodprocessor in korte pulsen tot je een “couscous”-achtige korrel bekomt. Doe dit best in 2 à 3 porties.


Snijd de rozijnen in stukjes, hak de pistachenootjes grof en snipper de lente-uitjes fijn.

Verhit een scheutje neutrale olie in een grote pan en voeg de knoflook toe. Laat de knoflook kort aanstoven zonder te laten kleuren, voeg vervolgens de “bloemkoolcouscous” toe en laat dit +- 2 min. aanstoven en roer regelmatig om.

Neem de pan van het vuur wanneer de bloemkool beetgaar is en voeg de komijn, pistachenootjes en lente-uitjes toe, en roer goed om. Breng de bloemkoolcouscous op smaak met wat extra vierge olijfolie, limoensap, peper van de molen, zeezout en gemalen chili.


Snipper de blaadjes van de munt en koriander fijn en meng dit net voor het serveren onder de bloemkoolcouscous. Serveer er wat partjes limoen bij.

Het resultaat was lekker en verfrissend en zeker voor herhaling vatbaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *