De tuin in mei

Ik loop een beetje achter met schrijven, mijn agenda en to-dolijstjes zijn behoorlijk gevuld o.a. ook met werken in de tuin en dan moet ik mij soms al reppen om tussendoor foto’s te maken πŸ˜‰ Maar bij deze dus een overzichtje van de tuin vorige maand.

Mei was natter en kouder dan gemiddeld, dat zorgde dan ook voor veel grijze dagen en een tragere groei en bloei, maar toch viel er nog heel wat te zien.

De blauwe regen in mijn vaders tuin is in de loop van de jaren sterk gegroeid en kreeg er ook extra ruimte. Wanneer de bloemen hun kleur tonen, is dat sowieso altijd de moeite waard. Op een week tijd kan dat al een wereld van verschil zijn, zelfs wanneer het weer een beetje tegen zit.

Niet alle nieuwe tulpenbollen deden het even goed, maar er zaten wel hele mooie tussen.

De irissen en de wilde clematis bloeiden volop.

In de serre bleven de zaailingen nog wat binnen om verder te groeien al moest een deel van het zaaigoed toch naar buiten om plaats te maken voor de tomaten. De Italiaanse (langwerpige) tomaten werden deze maand ook naar buiten verhuisd en uitgeplant al was het maar omdat er veel te weinig plaats was in de serre om alles daar te laten staan. De tomaten buiten kregen wel een afdakje om ze te beschermen tegen de felste regenvlagen.

De aardbeien in de serre kleuren langzaam rood, maar de opbrengst blijft voorlopig eerder beperkt en de planten hebben helaas wat last van luizen. Voor oogst van de buitenplanten is het nog te koud. Het insectenhotelletje dat we gewoon even buiten hadden gezet, bleek toch al gasten te hebben en dus lieten we het maar staan πŸ˜‰

Β Β 

Ook van de gezaaide bloemetjes moeten er een deel verhuizen van binnen naar buiten. O.a. voor de zinnia’s en kattesnorren zocht ik nog vrije plekjes tussen de vele andere planten. DeΒ  vele blauwe boshyacinten zijn intussen ook uitgebloeid terwijl duizendschoon en prikneus langzaam doorgroeien naar bloeistadium en een reeks spontaan uitgezaaide miniviooltjes verzameld werden uit de groentetuin om een hangmand te vullen met kleur.

Ook in onze eigen tuin viel in mei toch wel al behoorlijk wat kleur te ontdekken. De voortuin heeft door de extra regen in geen jaren zo groen gestaan trouwens, benieuwd wat dat nog allemaal zal geven. Opvallende nieuwkomer daar is trouwens een stevig bos incarnaatklaver met prachtige rode bloemen.

Heel wat roze en paarse bolletjes ook van het Engels gras en van de aliums, horen zeker ook bij mijn favorieten.

Bij de klassiekers het hoekje met azalea en rododendron, veel bloemen maar helaas een stuk verregend.

En ons grasveld? Dat heeft op sommige stukken nauwelijks nog gras, maar zolang het er groen blijft uitzien ben ik al blij (en de bijtjes meestal ook) πŸ˜‰

Laat juni maar meer zon en nog meer tuinplezier brengen πŸ™‚

De tuin in april

 

4 thoughts on “De tuin in mei

  1. Die tuin van je vader is een juweel! En die van jullie zal dat ook wel worden met de tijd allicht.
    Het doet deugd om alle kleur in de tuin nu te zien vind ik. Een mens leeft daar van op.

    1. Dat was voor mij onverwacht. Ik vermoed dat er zaadjes in één van de gratis zakjes wilde bloemenmengsel zat die ik cadeau kreeg (zonder verdere omschrijving wat dat dan concreet moet voorstellen) en die ik uitstrooide in de voortuin in de hoop dat er hier en daar toch iets zou bovenkomen. Hopelijk hebben ze zich wat kunnen uitzaaien en krijg ik er volgend jaar meer want groeide goed en is wel mooi πŸ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *