Lichte brownies

Omdat Maya voor het vak Nederlands een tutorial moest maken (over om het even welk thema maar wel binnen een groter geheel van een spreekoefening annex presentatie annex routebeschrijving over een stad; don’t ask – opdrachten in coronatijden) wou ze graag brownies maken. Ik had wel al een recept van Nigella maar cruciaal ingrediënt daarbij is een grote pot Nutellachoco en die had ik niet in huis. Dan maar online een ander receptje gezocht (het werd Libelle lekker) en nog een beetje aangepast (lees: toch wel minder suiker gebruikt).

Ingrediënten

  • 200 g boter
  • 100 g gewone bloem
  • 200 g fondant chocolade
  • 4 eieren
  • 150 g suiker (i.p.v. 200 g zoals het recept aangaf)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Beboter de bakvorm en bestuif met bloem (of gebruik zoals wij een silicone bakvorm dan is dat niet echt nodig)
  • Smelt de chocolade au bain-marie. Haal de kom uit het warme water en roer de boter in blokjes door de gesmolten chocolade. Of ga voor de snelle versie en doe de chocolade en de boter samen in een kom en zet in de microgolf (ik denk dat ik 2 minuten op 700 Watt ingesteld heb)
  • Splits de eieren. Klop de dooiers met de suiker tot een witschuimige massa, roer ze voorzichtig door het afgekoelde chocolademengsel.
  • Klop de eiwitten stijf. Spatel er vervolgens het eiwitschuim door.
  • Zeef de bloem boven het beslag en spatel ze er voorzichtig door.
  • Schep het beslag in de vorm en strijk glad. Bak 20 à 25 minuten in de oven, tot de bovenkant droog en lichtjes gebarsten is, maar het midden nog wat kleverig aanvoelt. Laat afkoelen in de vorm.
  • Snij het gebak in (12) vierkanten en serveer.

De brownies kwamen perfect gebakken uit de oven, smaakten niet te zoet en vielen – wellicht door het eiwit – behoorlijk licht uit.

Dit receptje gaan we zeker nog gebruiken 🙂

 

2 thoughts on “Lichte brownies

  1. Ziet er heerlijk uit.
    Ergens op mijn oud blog heb ik ook een brownie recept staan. Nog veel lichter en calorie-armer dan het jouwe. De boter/margarine is daar vervangen door geraspte courgette.

    1. zal zeker nog een stuk calorie-armer zijn dan 😉 Zag al meermaals courgette passeren in recepten met chocolade maar heb mij daar nog nooit aan gewaagd, misschien toch een doen deze zomer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *