Lifehacks en shortcuts

Nieuwe week, nieuw thema in de BlogBoost najaarschallenge: shortcuts and lifehacks.

In 2015 kreeg ik dat thema ook al eens voorgelegd in een andere blog challenge. Ik vroeg me af of ik nog steeds dezelfde hacks gebruik, of er in onbruik geraakt zijn, of er nieuwe bijgekomen zijn.

Mijn smartphone is nog meer dan toen onmisbaar geworden: wachttijden worden steevast gevuld met checken van mails en sociale media (maar niet als ik in gezelschap ben, dan praat ik liever bij met mijn reisgenoot).

De ontbijttafel wordt nog steeds de avond voordien gedekt en de outfit voor de volgende dag ligt klaar op onze stoel, al durven we dat in het weekend soms wel eens achterwege te laten πŸ˜‰ Tijdens de week is elke gewonnen minuut ‘s morgens mooi meegenomen om de dag zonder te vermijden stress te kunnen starten. Ik zal ook meestal het weerbericht checken om mijn kledij hieraan aan te passen en uiteraard is die ook afgestemd op het werk dat de volgende dag op de planning staat. Nu Maya haar kerstexamens moest afleggen in een kerkgebouw was goed nadenken over een warme outfit (en verschillende laagjes) zeker nodig, kwestie van niet al te koud te krijgen (een jas of sjaal dragen tijdens het examen was namelijk niet toegelaten).

Wassen en strijken gebeurt hier nog steeds op regelmatige basis om grotere volumes te vermijden. Hemden worden standaard op een kapstok te drogen gehangen en wanneer het past dan strijk ik vaak de kledij wanneer ze nog nat is: zo heb je een instant stoomeffect zelfs zonder stoomijzer en zo vermijd ik ook ingedroogde kreuken (die meer tijd vragen om uitgestreken te worden btw). Bovendien is de was ook sneller droog op die manier. Handdoeken en lakens gaan meestal van het droogrek meteen terug naar de badkamer/slaapkamer om gebruikt te worden; dat spaart me weer wat strijkwerk. Op die manier gebruiken we hier eigenlijk al ettelijke tijd hetzelfde set bedlinnen, maar behalve wij is er toch niemand die dat ziet en wij vinden dat niet erg πŸ˜‰

Ik probeer afvalarm te koken en te vermijden dat er voedsel wordt weggegooid. Dat betekent dat er hier regelmatig eens een restjesdag georganiseerd wordt. Wat er staat aan restjes wordt in buffetvorm geserveerd en indien nodig aangevuld met bv wat rauwe groente, een extra portie pasta, een eitje …. Mijn moeder deed dat vroeger ook al en ik vond dat vaak de lekkerste dag van de week πŸ˜‰

Wanneer ik iets meer tijd heb om te koken en er wordt ook soep gemaakt, dan zal ik het kookvocht van groente of aardappelen ook vaak toevoegen aan de soep i.p.v. gewoon water te nemen (wel in de juiste volgorde starten met koken hiervoor; dat is net zo handig). Op die manier gaat het water met extra smaak en voedingsstoffen niet verloren in de afvoer en de soep wordt er alleen maar beter van πŸ˜‰

Van de 80-20 regel ben ik nog steeds heel hard fan. Ik zou nooit mijn takenlijst afgevinkt krijgen als ik dit systeem niet zou toepassen trouwens.

Misschien kunnen mijn shortcuts jou ook inspireren en mocht je er zelf nog hebben om te delen, doe gerust!

Wondermark Β» Archive Β» #1046; A Soft Definition of Hacking

Deze blogpost schreef ik in kader van deΒ BlogBoost Najaarschallenge. Meer lezen?Β Deze bloggers doen ook mee!

 

2 thoughts on “Lifehacks en shortcuts

  1. ik heb het strijken echt afgeleerd. Als uitwisselingsstudent werd ik met open mond bekeken omdat ik alles aan het strijken was tot verbazing van mijn gastgezinnen…25 jaar later strijk ik nog 4 keer per jaar. Nu liggen letterlijk nog paar shorts op mijn strijkhoop van in de nazomer.

    1. Bij sommige stuks is wel/niet strijken vaak afhankelijk van wel/niet in droogkast merk ik, maar aangezien er hier eigenlijk heel weinig in de droogkast gaat (ik heb de ruimte om binnen een vrij groot droogrek op stellen zonder dat het in de weg staat) zet ik toch graag eens het ijzer op een deel van ons wasgoed en zo lang het niet te veel is, vind ik dat eigenlijk niet zo erg (ik kan intussen rustig uitkijken over de tuin en dat op zich is ook een zenmomentje) πŸ˜‰

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *