Kruidencake met pancetta

‘t Is niet enkel ‘in de zoete hoek’ dat er tegenwoordig meer gebakken wordt, ik test ook wel wat nieuwe hartige receptjes uit, zoals dat van een kruidencake.

voor 4 personen heb je volgende ingrediënten nodig

voor het deeg
400g zelfrijzende bloem
200g boter
100ml water
snuifje zout
handvol tijm
handvol rozemarijn

voor de vulling
100 g pancetta
4 eieren
2 el kruidenkaas
2 el geraspte kaas
handvol bieslook
2 el verse tijm
enkel takjes bladpeterselie
olijfolie
peper en zout

werkwijze 
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de bloem met het zout en de boter tot een korrelig deeg. Pluk de blaadjes van de kruiden, hak ze fijn en meng ze onder het deeg. Voeg het water toe en kneed tot een homogeen, stevig deeg. De rozemarijn plukte ik vers uit de kruidenpot, voor tijm moest ik mij behelpen met de gedroogde variant (wat uiteraard ook lukt). Voeg water toe indien het deeg te droog is of bloem indien het te plakkerig is.
Verpak het deeg in folie en leg het 30 min in de koelkast.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Vet een bakvorm in met olie en strooi er wat bloem in. Bekleed de bodem en de rand met het deeg. Prik de deegbodem hier en daar in met een vork. Dek af met bakpapier, vul met bakbonen of bakparels en bak het deeg 15 min blind in de oven.

Snij de pancetta in reepjes en bak ze in een pan zonder vetstof. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Klop de eieren los en voeg er de kruidenkaas aan toe. Hak de bieslook fijn en voeg met de tijm en de pancetta toe aan het eimengsel. Kruid met peper en zout. Giet het op de taartbodem, bestrooi met plukjes peterselie en bak de quiche 30 min in de oven. Ik gebruikte de allereerste verse bieslook die ik kon knippen in de pot op mijn terras, nam gedroogde tijm en de platte peterselie liet ik ook achterwege wegens niet beschikbaar op dat moment. Ik zorgde wel voor extra groen in de vorm van een gemengde salade als side dish.

Verdict
Het aroma van de verse rozemarijn is heerlijk en het is een leuk idee om de kruiden te verwerken in de korst van het gebak. Het deeg was eerder kruimelig en relatief droog, op zich geen probleem, maar doordat de korst bij mij toch vrij dik was, misschien iets te prominent in vergelijking met de vulling die wel goed van consistentie was.
In combinatie met een fris slaatje vormde het wel een lekkere lunch.

Inspiratie voor dit recept vond ik in een nummer van Carrefour Magazine (maart 2021)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *