Pompoenbroodjes met mascarponecreme

Ik had nog een grote pompoen liggen om te verwerken en standaard gaat het merendeel daarvan naar soep (er circuleren hier al meerdere receptjes voor pompoensoep) maar soms wil een mens toch ook eens iets anders proberen en toen ik in een nummer van Simply You, het gratis magazine van Carrefour, een receptje zag voor pompoenbroodjes besloot ik dat eens uit te testen.

Ingrediënten (voor een 10- tal broodjes)

500 g vruchtvlees van pompoen
300 g zelfrijzend meel
1 mespunt zout
40 g boter
3 el karnemelk (ik gebruikte een paar lepels yoghurt wegens gebrek aan karnemelk)
1 el venkelzaadjes (voor de liefhebbers, ik maakte de broodjes zonder)

250 g mascarpone
3 el bieslook
2 el peterselie
1 el dille
Peper en zout

Werkwijze

Verwarm de oven op 200 °C. Snij het vruchtvlees van de pompoen in grove stukken en laat gaar stoven. Laat minstens 30 min afkoelen. Maak er een fijne puree van en zet opzij.  (Ik maakte de pompoenpuree al de dag voordien).

Meng alle ingrediënten voor de mascarpone en zet in de ijskast. Ik had geen verse dille staan, maar voegde nog wat gedroogde kruiden toe aan het mengsel.

Doe het bakmeel en het zout in een grote kom en voeg boter toe in beetjes, tot je een korrelige substantie verkrijgt. Dat klusje liet ik aan Maya over, zij kneedt graag deeg met haar handen, ik ben daar niet zo’n fan van 😉
Voeg de pompoenpuree en 2 el karnemelk (of yoghurt) toe. Meng goed door tot het deeg een bol gaat vormen.

Leg het deeg op een met bloem bestrooid werkblad en verdeel in gelijke stukken (het originele recept spreekt van  6 porties, ik maakte er een 12-tal om kleine broodjes te hebben wat ik leuker vond). Vorm bolletjes en leg ze op een bakplaat met bakpapier.

Optioneel: maak op elk bolletje een gekruiste inkeping. Besmeer met de rest van de karnemelk en bestrooi met venkelzaadjes.

Zet 20 min in de oven tot ze goudbruin zijn. Serveer (lauwwarm is heerlijk maar afgekoeld gaat zeker ook) met de kruidenmascarpone. Een fijn alternatief voor gewone broodjes en ideaal om er alvast wat groente in te smokkelen 😉

Smakelijk!

2 thoughts on “Pompoenbroodjes met mascarponecreme

  1. origineel om inderdaad eens iets anders dan gebakken pompoen als groente en de vele vele pompoensoeppen te gebruiken. Onze voorraad pompoen is ook nog niet op.

    die mascarpone wordt er dan gewoon apart bij geserveerd?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *