Kokosglaasjes

In februari nam ik deel aan een kookworkshop ‘Op ontdekking in de wereldkeuken’ bij Colruytgroup Academy. In een pand aan de Brusselsesteenweg in Melle hebben ze er een ruim uitgeruste keukenruimte waar je je ten volle kan uitleven om heel wat lekkers klaar te maken, en op het einde van de rit mag je alles ook opeten :p

Het dessertje maakte ik intussen thuis ook al eens klaar, zij het in een licht vereenvoudigde versie. Ik geef je beide versies.

Kokosglaasje met passievruchttopping
4 personen – 15 min bereidingstijd – minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
Ingrediënten
– 4 passievruchten
– 500 ml kokosmelk
– 50 g fijne suiker
– 60 g chiazaad
– 4 el kokospoeder
– 1 kl vloeibare honing
– 1 vanillestokje
– 1 limoen
– 1 el pistachenoten
– 1 el oranjebloesemwater
Bereidingswijze
Snij het vanillestokje in de lengte in 2 en verwijder de zaadjes.
Verwarm de kokosmelk met de fijne suiker (hoeft niet te koken) en voeg de vanillezaadjes en het vanillestokje toe. Laat 30’ afkoelen.
Haal het vanillestokje eruit. Meng de afgekoelde kokosmelk met het chiazaad.
Dompel de rand van 4 mooie glaasjes in een bord met een beetje water en vervolgens in het kokospoeder.
Giet de kokos-chiamengeling in de glaasjes en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
Snij de passievruchten open, lepel het vruchtvlees eruit, meng met de honing, het oranjebloesemwater en 1 el limoensap. Lepel dit over de chiapudding.
Rooster de pistachenoten in een pan. Laat afkoelen en hak ze grof. Werk de glaasjes hiermee af.

De ‘doordeweekse’ versie
Warm de kokosmelk lichtjes op zodat de suiker snel oplost en voeg een geutje vanille-essence toe (heb ik standaard in mijn kast staan, een vers vanillestokje niet altijd). Voeg vervolgens het chiazaad toe.
Dip (eventueel) je glaasjes in een bord met wat water en vervolgens in het kokospoeder. Ziet er fancy uit, maar blijft toch ook vaak een beetje smossen (al is een extra kokos-accentje qua smaak wel leuk) 😉
Giet het kokos-chiamengsel in de glaasjes en zet minstens een paar uur in de frigo.
Serveer ‘natuur’, met vruchtvlees van passievruchten als je die in huis hebt of met een lepel heerlijke homemade jam, bv frambozen of aardbeien.

Super lekker als dessertje, maar ook als tussendoortje, vieruurtje of zelfs bij het ontbijt. Maya was er in elk geval dol op en de doordeweekse versie is ook snel klaar (je moet langer wachten om ze op te eten).
Gemakkelijk enkele dagen te bewaren in de koelkast, maar voor je het weet zijn ze op 😉

 Ik gebruikte enkele vintage glaasjes die meteen voor een feestelijk tintje zorgden 🙂

Zin in meer lekkers? Zeker eens kijken om deel te nemen aan een workshop! Er zijn trouwens nog andere locaties naast Melle. Je kan met een groep inschrijven, maar ook individueel/als koppel/met een paar vrienden en aansluiten bij andere deelnemers.
Je krijgt eerst wat uitleg bij de gerechten en de bereidingswijze, vervolgens ga je aan de slag per twee of drie waarbij je per groepje een tweetal gerechten maakt en daarna mag je samen alles opeten. En is er nog iets over, dan mag dat gewoon mee naar huis, er wordt geen voedsel weggegooid. Super toch?!

2 reacties op “Kokosglaasjes

    1. Valt eigenlijk wel mee, al heb ik intussen wel de indruk dat soort kokosmelk impact heeft op de smaak en de zoetheid. Volgens mij kan je gerust ook de extra suiker minstens deels achterwege laten (dat doe ik sowieso wel vaker wanneer ik wat experimenteer met recepten).

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *