Ovenschotel met pompoenpuree

Maya houdt wel van hete bliksem, de klassieke ovenschotel met gehakt, appelmoes en puree. Ik wou wel eens een variant met een twist, had nog pompoenpuree in de diepvries zitten en ging op zoek online of ‘hete bliksem met pompoen’ hits zou opleveren en ik kwam effectief uit op een receptje van Libelle Lekker waar ik mijn eigen draai aan gaf.

Ingrediënten

  • 500 g gemengd gehakt 
  • 500 g bloemige aardappelen 
  • (butternut)pompoen
  • ui
  • 2 el gedroogde veenbes
  • 2 el gehakte noten
  • nootmuskaat
  • komijnpoeder
  • kaneelpoeder
  • boter
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200° C. Pel en snipper de ui. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snij het vruchtvlees in blokjes. Leg de pompoen samen met de ui op een met bakpapier beklede bakplaat. Breng ze op smaak met een flinke scheut olijfolie, peper, zout en komijn en bak ze 20 minuten in de oven. Of haal een potje vooraf bereidde pompoenpuree uit de diepvries 😉

Schil de aardappelen, snij ze in blokjes en kook ze gaar in lichtgezouten water.

Hak de noten grof.  Bak het gehakt rul in wat boter. Meng het gebakken gehakt met de veenbessen en de pistachenoten. Breng het gehakt op smaak met komijn en kaneel. Schep het gehakt in een ovenschaal.

Neem de pompoen uit oven. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn samen met de pompoenblokjes en de ui. Voeg een klontje boter, peper, zout en nootmuskaat toe. Schep de puree op het gehakt, leg er enkele klontjes boter op en bak nog 10 minuten in de oven. Zet de schotel eventueel enkele minuten onder de grill voor een krokant korstje.

Heerlijk eenvoudig en verrassend lekker. Perfect de dag voordien al klaar te maken zodat je op een drukke werkdag heel snel een smakelijke warm schotel op tafel kan zetten.

Smakelijk!

6 thoughts on “Ovenschotel met pompoenpuree

  1. ziet er heerlijk uit. Enige tip om vlotter zo’n pompoen te snijden ? vind dat altijd zo’n gedoe en gooi meestal dan een halve pompoen in oven eerst om zacht te worden

    1. Ik koop zelf meestal butternut, die zijn niet zo groot en je kan de schil er ook aan laten (al haal ik ze er meestal wel grotendeels af).
      Mijn vader heeft vaak grote(re) pompoenen van eigen kweek en ‘t is vooral kwestie van een voldoende groot en scherp mes te hebben en dan valt dat eigenlijk nog mee dat snijden of dat is toch mijn indruk als ik hem bezig zie 😉

  2. Super. Ik zou zelf de aardappels volledig weglaten, en vervangen door half pompoen, half bataat, maar dat is omdat ik niet van aardappels houdt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *